Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leån har fått tillbaka sina naturliga strömmar

Efter fem år är nu Leån restaurerad. Och effekterna har inte uteblivit i den outbyggda åsträckan mellan Storsjön och Letssjön. Redan nu kan fiskevårdarna glädjas åt en kraftigt förbättrad öringstam.

Det är fem år sedan planerna på att restaurera Leån tog fart. Men det var trögt i portgången för fiskevårdarna inom Ljusdals fiskevårdsområdesförening (fvof). Pengar söktes ur fonder och via sponsorer. Länsstyrelsen och kommunen kontaktades för hjälp och stöd. Efter hårt arbete började löften om stöd och pengar att trilla in. 2012 kunde arbeten med att återställa den 7,5 kilometer långa åsträckan mellan Storsjön och Letssjön påbörjas, en sträcka där fisket under åren lidit skada genom flottning och mindre lyckad restaurering under 1990-talet.

En stam av storvuxen insjööring med lekområden i Leån gör åsträckan unik. Det är också storöringen som Ljusdals fvof vill värna om och ge rejäla möjligheter till överlevnad. Genom biotopförbättringar i ån har det skapats förutsättningar för att stärka öringstammen. Naturliga stånd- och lekplatser hoppas man ska främja en naturlig föryngring i betydligt större utsträckning än vad som gällt tidigare.

Under 1990-talet ansvarade Ljusdals kommun för biotopåtgärder i ån. Den tidens idéer om fiske- och biotopvård visade sig senare inte ge den effekt som önskades när det gällde föryngring och förstärkning av fiskstammarna i ån.

Nu är fiskevårdarna betydligt mer optimistiska.

– Det här kommer att bli mycket bra för fisket: Redan nu ser vi kraftiga förbättringar när det gäller föryngring, säger Mikael Hansson, ordförande i Ljusdals fvof.

Under sommaren har elfiske genomförts inom två lokaler i ån samt i ett biflöde.

– Om det i fjol var noll, så har vi år fått tio. Det är en rejäl förbättring. Men det kommer att bli betydligt bättre redan på kort sikt, säger han.

Med hjälp av konsulterna Bo Öhman och Peter Hallgren har fvof försökt att skapa ett naturligt flöde genom de åtta strömavsnitt som finns från Storsjön ned till Letssjön. Stenar har placerats ut enligt en väl utstuderad plan så att fisken ska få naturliga stånd- och lekplatser i ån. Vegetationen tillåts växa tätt in till ån och breda sina skuggor över vattnet.

– Vi kommer inte att skapa några nya stigar. Naturen kring ån ska upplevas som naturlig. Hittar vi gamla flottarstigar, som vi vet finns kvar, så kommer vi senare att röja dem och låta dem vara kvar, säger Mikael Hansson.

På vissa åsträckor kommer det inte att vara lätt för fiskare att ta sig fram till ån.

När nu ån fått tillbaka sina naturliga strömsträckor kommer fisket att släppas fritt, men det kommer att bli betydligt hårdare regler jämfört med tidigare.

– Riktigt vad det blir har vi inte bestämt ännu. Vi ska se över hela regelverket, men fisket kommer att bli hårt reglerat, säger Mikael Hansson.

Under sommaren kommer fvof att införa bevakning dygnet runt längs ån. Alla dygnets 24 timmar veckans alla sju dagar kommer bevakare att patrullera.

– Det förekommer ett omfattande tjuvfiske i ån, säger Mikael Hansson.

Framför allt är det lokalbefolkningen som inte löser fiskekort.

– Intresset utifrån för att få fiska i ett sådant här vatten är stort, och de sportfiskarna är betydligt bättre på att lösa fiskekort.