Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxodlingen kommer överklagar

Tallåsens laxodling kommer att överklaga miljödomstolens beslut förra veckan, som innebar att laxodlingen inte får skadestånd från kommunen för skador på fisk och rom.

– Det är inte rimligt att en myndighet under en längre tid ska kunna obstruera mot miljöbalkens bestämmelser, och ändå undgå att vara skadeståndskyldig, säger laxodlingens ägare Bengt Ångström.

Det är också huvudargumentet som åberopas i den överklagan som bolagets ombud Walter Johansson på måndagen levererade till Miljööverdomstolen.

Miljödomstolen ansåg inte att laxodlingen kunnat styrka att de skador som uppkommit på fisk och rom orsakats av den provisoriska dammen som kommunen anlagt i Sillerboån, efter att Kvarndammen rasade 2004. Därför vill ombudet också att Miljööverdomstolen prövar om bevisbördan verkligen ska ligga på sakägarna i ett mål av den här typen.

– Får vi inte rätt här går vi vidare till Högsta domstolen och Europadomstolen. Det här kan ta år, men jag ger mig inte, säger Bengt Ångström.