Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxfisket hotat

Läget är allvarligt för östersjölaxen. Enligt Havs- och vattenmyndigheten vandrar allt färre laxar upp i svenska vattendrag. Det kan få stora konsekvenser för yrkesfisket.

- Det ser oroande dåligt ut i de flesta mindre älvar. Men det vi är allra mest oroade för är att överlevnaden för laxen ute i havet verkar ha minskat, säger Peter Funegård, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Under större delen av 2000-talet ökade laxen i antal i svenska vatten. Men förra året kom siffror på att uppvandringen av lax minskade i vattendragen. Och preliminär statistik för 2011 tyder på att den negativa utvecklingen fortsätter.

- Om minskningen av beståndet blir så stort som forskarna befarar måste kvoten minskas rejält, kanske med så mycket som 70-80 procent, säger Peter Funegård.

Söderhamnsbon Dennis Vestlund är yrkesfiskare och trålar framförallt längs med kusten. För hans del är strömming den egentliga basen men han menar att fiskare nu för tiden är så illa tvungna att fiska allt som finns för att få det att gå runt.

- I dagens läge är allt fiske viktigt om man säger så. Vi blev av med torsken på 1980-talet, ålen här om året och siken håller också på att försvinna. Om laxen skulle minska drastiskt är det klart att det skulle få stora konsekvenser för oss fiskare, säger Dennis Vestlund.