Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxens många läckra sidor

I panna, i olja, på gillen eller i soppkastrull spelar ingen större roll – resultatet blir för det mesta riktigt bra. Vi talar om lax, en fisk som nästan alltid dyker upp som en smakfull segrare.

Lax är en tacksam fisk i köket. Förutom stekning och kokning klarar den såväl frityrkokning och grillning tack vare en hög halt nyttigt fett. Här lagar vi fisken på fyra sätt, frityrkokt, stekt på asiatiskt vis, grillad och varsamt kokt i en fisk- och skaldjurssoppa.

Friterad lax klarar sig bra på sitt eget fett och i små bitar behöver den inte lång tid i het olja för att det ska bli ett perfekt resultat.

Steker man med asiatisk smaksättning vinner man mycket på att blanda neutral rapsolja med smakrik sesamolja. Den blandade oljan ger fisken en härlig nötsmak.

Grillad lax kräver fin, väl utvecklad grillglöd. Gärna i ett klämhalster och en rejäl bit ugnsfolie för att skärma av den mest intensiva hettan. Samla kol på ena sidan och lägg lax och folie på den andra. Indirekt grillning kallas tekniken som dock kräver att du har lock och ventiler både i botten och i locket. Nästan all fisk grillas för länge vilket gör den torr och trist. Med en kärntemperatur på drygt 50 grader blir den som bäst. Ha koll med hjälp av en stektermometer.

Klämhalster kan även användas vid glödstekning över öppen eld. Perfekt på fiskeutflykten. Tänd grillen, vänta in fin glöd och ladda dubbelhalstret med kryddad fisk. Lägg det på grillgallret och vänd några gånger under resans gång. Mot skutet läggs ugnsfolie mellan glöd och fisk för att minska hettan och att den inte fastnar på gallret. Kan det bli bättre?

Dan Strandqvist/TT

RECEPT

-----------------------

Frityrkokt lax med remouladsås

Till 4 personer

600 g lax utan skinn och ben

4 msk vetemjöl

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 liter olja till fritering

Till såsen:

100 g pickelsgrönsaker

1 msk inlagd kapris

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

2 msk finhackad persilja

1 krm torkad dragon

salt

Att äta till:

ris

blandade blad

citron

1. Hacka pickels och kapris fint. Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål. Vänd ned hacket och smaksätt med hackad persilja och dragon. Salta lätt.

2. Skär fisken i bitar med 2-3 centimeters sida. Lägg dem i en plastpåse tillsammans med vetemjöl, salt och vitpeppar. Håll igen öppningen och ruska påsen så mjölet fäster på fiskbitarna.

3. Fritera i tre minuter, gärna i omgångar i 170-gradig olja. Låt rinna av på hushållspapper innan den serveras med ris, remoulad, blandade blad och citron skuren i klyftor.

Lax med teriyakisås

Till 4 personer

600 g färsk laxfilé utan skinn och ben

salt och vitpeppar

2 msk rapsolja

1 msk sesamolja

Till såsen:

1 dl soja

1 msk vitvinsvinäger

4 msk socker

1 dl vatten

1/2 msk vegetarisk buljong i pulverform

1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:

ris

6 lövtunt skivade champinjoner

1/3 purjolök

1 lime

blandade blad och färsk koriander

1. Blanda soja, vinäger, socker, vatten och buljongpulver i en kastrull. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i 4-5 minuter. Koka riset.

2. Dela laxen i portionsbitar. Salta och peppra fisken lätt innan den steks i en blandning av raps- och sesamolja i 2-3 minuter per sida i medelvarm panna.

3. Arrangera blandade blad, tunna skivor av champinjoner, strimlad purjolök och lime på tallrikar. Fortsätt med lax, ringla över sås och garnera med koriander. Ris bjuds till.

Grillad lax med smör och pepparrot

Till 4 personer

600 g laxfilé utan skinn och ben

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 msk rapsolja

Till pepparrotssmöret:

2 msk finriven pepparrot

50 g smör

salt

Att äta till:

kokt potatis

lättstekta broccolibuketter

krispig sallad

körsbärstomater

citron

dill

1. Skär laxen i portionsbitar. Dela broccolin i små buketter. Krydda fisken med salt och svartpeppar och pensla den med rapsolja.

2. Ge broccolin ett uppkok i saltat vatten och låt rinna av i durkslag.

3. Smält smör i en kastrull. Tillsätt färskriven pepparrot och en nypa salt.

4. Grilla laxen två minuter per sida över fin glöd. Låt broccolibuketterna hänga med på grillen sista minuten. Lägg fisken på tallrikar, fördela smöret över och lägg övriga tillbehör runt om. Toppa med dill och citron.

Fiskgryta med lax, havskräftor och räkor

Till 4 personer

400 g laxfilé

100 g skalade räkor

2-3 späda morötter

1 liten färsk fänkål

1 gul lök

1 pkt saffran, 0,5 g

1 msk olivolja

2 dl torrt vitt vin

1 liter vatten

2 tärningar fiskbuljong

1 1/2 tsk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och cayennepeppar

Att äta till:

4 havskräftor

1 citron

dill

rostat bröd

1. Skär laxen i kuber med tre centimeters sida. Skala och strimla morötterna fint. Skär fänkålen i mindre bitar och finhacka löken.

2. Fräs morötter, fänkål, lök och saffran med en matsked olivolja i rymlig kastrull. Tillsätt vin, vatten och smulade fiskbuljongtärningar. Låt allt koka upp, red lätt med majsstärkelse löst i vatten och sjud i någon minut. Lägg i fisken och sjud i ytterligare fyra minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.

3. Lägg upp grytan och garnera med havskräfta, räkor, citron, dill och bitar av rostat bröd.

Att dricka till

Låg alkoholhalt och lätt porlande är tilltalande egenskaper hos Casal Garcia Vinho Verde (2596), 57 kronor.