Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lavinökning i X-trafiks priser

En enkelresa med lokaltrafiken i Gävleborg kostar 40 kronor om den betalas kontant. År 2000 var motsvarande kostnad 13 kronor.

Annons

Tidningen Råd & Rön har granskat hur mycket resenärer får betala för att åka kollektivt i dag jämfört med år 2000. I genomsnitt har priserna ökat med omkring 45 procent. Men i Gävleborg har priset för en enkelresa ökat från 13 till 40 kronor för en vuxen, en prisökning på 192 procent.

– Det är inte så konstigt, det är ett sätt att minska kontanthanteringen ombord på bussarna och tågen, säger Matts Hildebrand, vd på X-trafik.

X-trafik höjde så sent som för en månad sedan priserna för köp av enkelbiljetter kontant med 10 kronor för vuxna och 5 kronor för barn och ungdom. Anledningen var att kostnaderna för kollektivtrafiken ökat med 5,5 procent sedan den senaste prisökningen i juni 2009.

Kostnaden för ett 30-dagars länskort i Sverige har i snitt ökat med 36 procent sedan 2000. Hos X-trafik ligger ökningen på 79 procent. Här kostar länskortet nu 1610 kronor, snittpriset ligger på 1178 kronor.

– Vi vet att vårt länskort är ett av Sveriges dyraste. Det är vi väl medvetna om, säger Matts Hildebrand.

Dyrast i landet när det gäller priset för en enkelresa är Stockholms Lokaltrafik med 44 kronor. Billigast är Gotland med ett pris på 14 kronor. Snittpriset för landet ligger på 24 kronor.