Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lavinökning i X-trafiks priser

En enkelresa med lokaltrafiken i Gävleborg kostar 40 kronor om den betalas kontant. År 2000 var motsvarande kostnad 13 kronor.

Annons

Tidningen Råd & Rön har granskat hur mycket resenärer får betala för att åka kollektivt i dag jämfört med år 2000. I genomsnitt har priserna ökat med omkring 45 procent. Men i Gävleborg har priset för en enkelresa ökat från 13 till 40 kronor för en vuxen, en prisökning på 192 procent.

– Det är inte så konstigt, det är ett sätt att minska kontanthanteringen ombord på bussarna och tågen, säger Matts Hildebrand, vd på X-trafik.

X-trafik höjde så sent som för en månad sedan priserna för köp av enkelbiljetter kontant med 10 kronor för vuxna och 5 kronor för barn och ungdom. Anledningen var att kostnaderna för kollektivtrafiken ökat med 5,5 procent sedan den senaste prisökningen i juni 2009.

Kostnaden för ett 30-dagars länskort i Sverige har i snitt ökat med 36 procent sedan 2000. Hos X-trafik ligger ökningen på 79 procent. Här kostar länskortet nu 1610 kronor, snittpriset ligger på 1178 kronor.

– Vi vet att vårt länskort är ett av Sveriges dyraste. Det är vi väl medvetna om, säger Matts Hildebrand.

Dyrast i landet när det gäller priset för en enkelresa är Stockholms Lokaltrafik med 44 kronor. Billigast är Gotland med ett pris på 14 kronor. Snittpriset för landet ligger på 24 kronor.