Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laurentsios liv blir bok

Laurentio Pettersson, 33, har länge varit ett välkänt ansikte i Bollnäs. Efter SVT-succén Mot alla odds härom året blev han rikskänd också. Idag kan han titulera sig föreläsare, skådespelare och ambassadör. Just nu jobbar han med boken om sitt liv.

"Hej vännen! Hur mår du idag?"
"Hej, kul att se dig!"
Eller kanske:
"Hej, länge sen, hur är läget?"

Många är de människor som rör sig i Bollnäs centrum som i stort sett varje dag möts av Laurentsio Petterssons glatt förmedlade hälsningsfraser och pigga, vänliga ögon. Han är en social person som mer än gärna tar tillfället i akt att ta kontakt med människor.
– Jag tar gärna kontakt, men jag hejar inte på alla – det finns folk som kanske inte tycker om det eller som inte känner sig bekväma med det, och jag vill inte vara påträngande. Jag läser av ögonen, det syns vilka det går att säga hej till. Visst kan jag märka att det finns de som tycker att jag är lite konstig med mitt sätt, men jag tycker om att knyta sociala kontakter. Jag har fått vara med om mycket tack vare det, som jag inte skulle ha fått uppleva annars. Och när jag väl hejat på någon första gången och fått ett svar, då händer det ofta att den personen hejar på mig först nästa gång vi ses.

Laurentsio ler med hela ansiktet, som han så ofta gör den här killen.
Hans oblyga charm och framåtanda har – förutom att den givit honom en hel del vänner – öppnat dörrar i hans tillvaro som annars med stor sannolikhet inte ens blivit upptäckta. De senaste åren har han blivit något av rikskändis, efter sin medverkan i SVT:s äventyrsserie Mot alla odds, dessutom gjordes efteråt en dokumentär om Laurentsio själv som tv-sändes härom året.
Sin sociala sida härleder Laurentsio Pettersson till sin uppväxt i Rumänien, där han bodde på ett barnhem tillsammans med 400 andra pojkar, där individerna sällan blev sedda. Så Laurentsio började prata, med alla. Det var hans sätt att få en identitet, förklarar han.
– Det var där jag började utveckla den sociala biten, sedan har jag anpassat den till min situation idag. Men allt kommer ifrån den där tiden på barnhemmet, det var där allt började för mig.

Laurentsios funktionshinder gjorde hans uppväxt i Rumänien extra tuff. Idag jobbar han aktivt för att förändra och förbättra livet för funktionshindrade i sitt tidigare hemland – hjälporganisationen Star of Hope International, eller Hoppets Stjärna, har utsett Laurentsio till ambassadör för arbetet som syftar till att stödja funktionshindrade barn i Rumänien. Hoppets Stjärna i Sverige har förutom Laurentsio ytterligare sju officiella ambassadörer, och där märks namn som Carola Häggkvist, Lasse Kronér, Charlotte Perrelli och Lill-Babs. 2012 besökte Laurentsio Rumänien och för att träffa barn som fått hjälp av Hoppets Stjärnas arbete och senare i år hoppas han få göra ännu ett besök i sitt gamla hemland.

Efter tv-succén i Mot alla odds har Laurentsio byggt vidare på en karriär som skådespelare, bland annat har han fått spela den kostymerade "snömannen" Yoko i filmen med samma namn som hade premiär i fjol. Och i de senaste månadernas mest uppmärksammade svenska film, "Hundraåringen" med Robert Gustafsson i huvudrollen, finns Laurentsio med i en stunt-scen på en buss.
– Inget som syns i filmen, men det var fantastiskt roligt att vara med om inspelningen. Och jag står med i eftertexterna, som "cirkusartist", ler Laurentsio.

Nästa filmprojekt han är inblandad i heter Bob, och är en sci-fi-film om utomjordingar. Laurentsio har tackat ja till att spela huvudrollen i den kommande filmen.
Idag arbetar Laurentsio även som föreläsare, där han berättar sin livshistoria. Föreläsningen heter Att lyckas – mot alla odds, och är tänkt att fungera som inspiration för människor, rätt och slätt. Just att sprida inspiration är också en av huvudanledningarna till att han just nu jobbar med boken om sitt liv, som skrivs av journalisten Torbjörn Hägglund. Laurentsio hoppas att boken ska kunna färdigställas och ges ut under året, just nu letar han sponsorer till projektet. Under bokmässan i Göteborg i höstas fanns Laurentsio och Torbjörn på plats för att marknadsföra den kommande boken. Planen är att den även ska översättas till rumänska, för att skapa debatt i Laurentsios uppväxtland.
– Boken handlar om mitt liv, från uppväxten på barnhemmet i Rumänien till min karriär idag, som föreläsare och skådespelare. Det blir också fördjupningar från Mot alla odds. Sedan vill jag också använda boken för att inspirera människor att kämpa, och kanske förebygga depressioner och liknande. Jag tror att jag har en del att komma med där.

Och den som någon gång bytt några ord med Laurentsio Pettersson på stan vet att det ligger mycket i det där – han fungerar väldigt ofta som både inspiratör och glädjespridare genom sin blotta närvaro i vardagen. Laurentsio själv ler brett när ämnet kommer på tal:
– Ordet "hej" är lite som en kram utan att kramas, på sätt och vis. Man kan använda det för att väcka folk lite, och jag känner att många blir glada av det.

Kristian Westin