Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låtverkstad jubilerar med ny kull

Hälsinge låtverkstad fyller 10 år och jubileumsårskullen drog i helgen in på Helsingegården i Järvsö för att starta årets verksamhet i spel-, sång- och dansverksta´n. I år försöker man också starta en berättarverkstad, vilken man räknar med ska kunna dra igång senare i år.

Intresset för Låtverkstaden har aldrig varit större.

– Vi hade drygt 50 ansökningar, och har tvingats säga nej till många, berättar Eiwor Kjellberg, som är en av ledarna för spelverkstaden.

När den första träffen hölls i Järvsö lördag och söndag var det den hittills största gruppen unga spelmän, sångare och dansare i verkstadens historia som träffades.

– Vi har i år 39 deltagare, 24 spelmän, nio sångare och sex dansare, berättar Eiwor Kjellberg.

Hon ser inget underligt i att intresset nu tar sig sådana uttryck att man tvingas avvisa sökande.

– Intresset för folkmusik går visserligen i vågor, men under senare år har vi märkt ett ökande intresse igen, säger hon.

De unga som i helgen träffades i Järvsö fick en första introduktion till verkstaden, mest för att lära känna varandra.

Under lördagen var samtliga grupper samlade för gemensamma övningar under bland annat gästlärarna Samantha Ohlanders och Sara Parkmans ledning.

Senare i år kommer en berättarverkstad att starta under ledning av musikern och berättaren Kersti Ståbi.

– Det är något helt nytt. Vi har tidigare år byggt upp föreställningar med musik, sång och dans, men det har varit svårt att riktigt arbeta med texterna. Därför hoppas vi att det finns intresse för en berättarverkstad, som kan arbeta med den delen, säger Eiwor Kjellberg.