Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättuggad information som motiverar

Kommer du att gå och rösta i årets EU-parlamentsval? Och gjorde du det förra gången?
Det är den stora frågan bland statsvetare och andra tyckare. Alla vill att du ska vara ja, gärna på båda frågorna.

Men det blir svårt i Hälsingland. Väljarna här fick ingen guldstjärna efter förra valet. Snarare tvärtom. Valdeltagandet var mycket lågt. Motivationen verkar tryta även denna gång. Det trots att det här valet inte är annorlunda än något annat val.

Det du röstar på påverkar din vardag.

Så hur får man då upp motivationen? Kanske går det att jämföra med motionsvanor. De flesta vet att de borde göra det. Men ändå blir det inte av.

Jag läste i tidningen att den som ville få upp motivationen för löpning skulle använda sig av jämförelser, teknik och undersökningar.

Det höjer motivationen.

Kanske går metoden att översätta till den som inte är så röstmotiverad i EU-parlamentsvalet?

Det finns ett flertal snabba mätningar man kan göra för att se vilken kandidat och parti som passar ens åsikter bäst. Då går det också att jämföra resultaten med andra.

”Vem är din EU-kandidat?” på makthavare.se är ett försök att göra politiken lite mer lättuggad. Efter att ha valt ett antal påståenden så får du tre kandidater föreslagna som ska stämma överens med dina åsikter.

Ett annat försök gör svt med sajten ”EU + du = sant”. Där går det att välja på ett antal åsikter som svar på olika frågor som berör EU.

Och när du väljer den åsikt du tilltalas av så kommer partinamnet fram och toppkandidaten motiverar sitt svar på en liten film.

Också ett försök att göra politiken lite mer lättillgänglig och attraktiv.

Båda försöken lämnar en del övrigt att önska men är fullt tillräckligt för den som vill få snabb information och är lagom intresserad.

Hos svt finns också korta intervjuer med kandidater som också är utlagda på YouTube. Även det i ett lättsmält format.

DN har en Europablogg. Så även Aftonbladet.

Och Annika Lantz intervjuer i P1 med partiledarna om EU är ganska underhållande.

Kanske kan några av tipsen vara något för dig som inte vet på vad eller varför du ska rösta om drygt två veckor.