Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättlärda elever behöver stimulans

Elever har olika behov och elever som har lätt för att lära måste få mer stimulans anser Skolinspektionen.

Skolinspektionens tillsyn gäller Bromangymnasiets enhet fem, som omfattar 387 elever på ekonomiprogrammet, samhällsprogrammet och introduktionsprogrammet för att nämna några. Elevernas betyg ligger väl i nivå med riksgenomsnittet, men på introduktionsprogrammet finns det ämnen som matematik, där bara 13 procent av eleverna nådde godkänt.

Målsättningen är att alla elever ska nå godkänt och så sker inte. Därför krävs flera åtgärder anser Skolinspektionen. Kunskapsresultaten påverkas av undervisningens kvalitet, och det måste framgå tydligare.

Men det är också viktigt att elever som lär sig snabbt, får stimulans att utveckla sina kunskaper ytterligare. Eleverna behöver få känna att de har ett reellt inflytande över undervisningen. Nu varierar det för mycket beroende på läraren.

Många elever känner sig trygga på skolan och trivs, men skolan måste förbättra sitt arbete med elever som utsätts för kränkningar skriver Skolinspektionen i sitt beslut efter tillsynen. Senaste i september ska skolenhet 5 redovisa hur den bättre ska jobba med att ge särskilt stöd till elever som behöver det.

Det finns rutiner som skolans personal inte följer, bland annat för att de anser att det tar för lång tid. Att vilja se snabba åtgärder må vara bra, men det blir inte tydligt om rätt insatser har gjorts påpekar Skolinspektionen.

Skolinspektionen håller på med en större tillsyn av skolorna i Hudiksvalls kommun och det arbetet väntas vara klart i slutet av detta år. Tillsynen på Bromangymnasiet är en del i det arbetet.