Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätthet mot tyngd

/

Hyttan i Axmar är en mäktig lokal för konst och konsthantverk när HälsikeHänder ställer ut.

Annons

Det började som ett projekt för att stärka länets kvinnliga företagare inom konst och konsthantverk 2009. Efter två kortare höstutställningar på Kvarnen i Söderhamn har ambitionerna höjts. Nu ställer 16 av medlemmarna i nätverket ut sina verk i Axmar hytta till och med 14 augusti.

Hyttan med dess bastanta ugnar är värd en utflykt bara den. Den är så mörk, monumental och beständig med sina väggar av slaggsten och tegel. Den minner om en manlig värld, tungt fysiskt arbete, hetta, sot och mörker. Kontrasten mot Maria Ekströms fjäderlätta ljuskrona med ulliga änglar på insidan kunde inte vara större. Hon har också skapat Valkyria, ett livstycke i tovad ull som utmanar och förför liksom en mängd tovade figurer.

Kanske är det just lättheten som är det bestående intrycket i denna utställning. Även Anita Swahns betongkudde är så mjuk att den tyngs ner av stenen ovanpå. Lisa Ekmans bladfat i målad betong ser också ut att lyfta från underlaget. Och överallt svävar Malin Bloms stora, smäckra sländor.

Med så många medverkande i en utställning går det inte att undvika att resultatet blir spretigt. Men det är också en del av charmen i en samlingsutställning som denna. Det finns mycket mer att upptäcka för den som tar sig tid att gå runt i den kulturhistoriska miljön ett stenkast från Axmar brygga.

Mer läsning

Annons