Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare att mota bråkiga elever

Från höstterminen 2011 har skolorna rätt att omedelbart stänga av elever som stör och utgör fara för andra elever. Hittills har den inte kommit till användning i Söderhamns kommun.

Inför höstterminen infördes en ny skollag som ger rektorer möjligheter att vidta åtgärder för att upprätthålla ordning i skolan. Elever som stör ordningen eller gör att andra elever inte känner sig trygga får stängas av eller omplaceras. Tidigare beslutades liknande åtgärder av barn- och utbildningsnämnden.

Den nya lagen är tänkt att användas tillfälligt, under tiden det utreds hur problemen med den oregerliga eleven ska lösas på längre sikt. Innan en avstängning ska också elevens vårdnadshavare ska också få möjlighet att yttra sig.

I Söderhamns kommun har inga elever hittills stängts av med hjälp av den nya lagen. Barn- och utbildningsförvaltningen har inte heller gett några direktiv till skolorna om vilka åtgärder som ska vidtas vid olika förseelser.

– Nej, man har ju kunnat stänga av elever även tidigare. Men vi har inte pratat om något sedan skolorna själva kunnat fatta beslut. Skulle de finnas behov av det så får vi göra det då, säger Åsa Äng Eriksson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Kan det bli aktuellt efter händelserna på Bergviksskolan?

– Det kan bli naturligt att det kommer upp nästa gång vi har rektorsmöte med tanke på det som hände vid Bergviksskolan, men det är inget vi har planerat nu, säger Åsa Äng Eriksson.