Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättad över tillskottet

Skolan i Bollnäs tillförs ytterligare 11 miljoner kronor i budgeten nästa år. Men trots det klubbas inte sparpaketet omgående.
Orsaken är att MBL-förhandlingarna inte är klara.

– Besluten kan inte fattas i barn- och utbildningsnämnden förrän förhandlingarna med facken slutförts, säger ordföranden Jan Lahenkorva (S).

Enligt planerna skulle ärendet om besparingarna behandlas vid onsdagens möte i nämnden. Det är i nämnden det fastslås hur resurserna fördelas inom verksamheten.

Men även om många är tillfreds med att det går att rädda nuvarande skolpeng så får besluten vänta.

Trots att nivån på pengen behålls finns det synpunkter på andra besparingar.

– En nyckelfråga är personalens arbetsmiljö. Det har sparats tillräckligt på skolan. Vi hittar inte några nya sparmöjligheter alls, säger Jan-Olof Blomberg, ordförande för Lärarnas riksförbund i Bollnäs.

Tre av de fackliga organisationerna, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Kommunal har begärt centrala förhandlingar.

Men det skedde innan kommunfullmäktige under måndagen beslutade att minska kostnaderna med 21 miljoner kronor i stället för 32. Det innebär alltså reducering av sparkraven med 11 miljoner kronor.

De tidigare MBL-förhandlingarna om sparförslagen (5 december) slutade i oenighet mellan arbetsgivare och fack.

– Nu hinner vi inte förhandla före onsdagsmötet. Därför blir det enbart information till ledamöterna i nämnden och inga beslut, säger Jan Lahenkorva.

Det är oklart om ärendet hinner tas upp på nytt före årsskiftet. I annat fall blir det en angelägenhet för den nya nämnden nästa år. Där ersätts Jan Lahenkorva som ordförande av partikollegan Kristoffer Lindberg.

Jan Lahenkorva är lättad över tillskottet från fullmäktige.

– Förslaget om minskad skol peng hade tärt på verksamheten. Men utan de nya pengarna skulle det inte ha funnits något alternativ, säger han.

Om den fackliga kritiken mot brister i skolans arbetsmiljö är korrekt vill han inte uttala sig närmare om.

– Jag är ju inte därute lika ofta som skolpersonalen. Därför kan jag inte heller säga om det finns fog för påståendena.

Nya nedskärningar på personalsidan inom skolan och förskolan kan bli aktuella även med de medel som tillförts.

Barn- och utbildningsnämnden är tillsammans med socialnämnden den största nämnden i kommunen. Netto omsluter den cirka 500 miljoner kronor.