Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt hamna i ekorrhjul

Vi kunde läsa på helahalsingland.se (13/3) artikeln om dödsfall relaterade till droger bland unga i Söderhamn.

Bakgrunden till den allt snabbare växande destruktiva utvecklingen går inte att förklara med några få ord. Redan i förskolan kan ett spirande utanförskap börja skönjas.

En stor pådrivande faktor kan vara arbetslöshet. Man går ut skolan, är redo att börja bygga sitt vuxenliv men vad händer om man inte lyckas få en sysselsättning och inte kan skaffa sitt första egna självständiga boende? Regelbundna besök till arbetsförmedling och socialtjänst var inte direkt det man hade tänkt sig? Självförtroende och livsglädje börjar naggas i kanten. Känslan av att inte behövas, att ingen är intresserad av vad jag har att ge. Hopplösheten och likgiltigheten smyger sig på. Ångesten kommer allt närmare. Den nedåtgående spiralen har startat.

Hur dämpa ångesten? Självmedicinering kommer som ett brev på posten. Droger finns lättillgängliga från flera håll via langare, kompisar, internet. Väl fångad i drogträsket, vilken hjälp möts jag av? Känner jag att jag blir lyssnad på och tagen på allvar? Fungerar kontaktnätet via kommunens ungdomsmottagning, kurator, hälsocentral, och så vidare?

Här är självklart förebyggande och motiverande arbete av största vikt men så är även det faktum att den vård just min kommun kan erbjuda inte kan passa alla, Det är som att erbjuda magnecyl till en diabetiker.

Rätt matchning vid rätt tillfälle av rätt kompetens är av yttersta vikt för ett hållbart tillfrisknande. Risken är annars att hamna i ett evigt ekorrhjul med fördyrade samhällskonsekvenser för alla parter.

Mer kompetensutveckling och resurser behövs till skolan för att redan där fånga upp problemen. Våga satsa rätt från början!

Eva-Mai Mineur

Kristdemokraterna Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel