Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Lätt att bli missförstådd när man lever i olika världar”

Världsautismdagen uppmärksammades på biblioteket med filmvisning, föredrag och information om en planerad föräldracirkel.

För andra gången någonsin uppmärksammades världsautismdagen och för första gången i Söderhamn.

– Jag läste om dagen i tidningen Ögonblick och då bokade jag biblioteket direkt, berättar Lasse Arvidsson, som har en son som har Aspergers syndrom.

Det blev snabba ryck. Men när dagen kom fanns det ett ambitiöst program där det förutom film och föredrag också fanns personal från barn- och ungdomshabliteringen på plats liksom ett bord med informationsmaterial och böcker.

sprida kunskap och stötta andra. Det är så lätt att bli missförstådd när man lever i olika världar, säger han.

Dagen inleddes med filmerna Autism – möjligheter och svårigheter och Aspergers syndrom inifrån.

Lasse Arvidsson informerade om de studiecirklar för föräldrar som han håller.

Ulrika Krantz, mamma till Johan som har diagnosen autism, berättade om hur det är att ha ett autistiskt hyperaktivt barn.

inte lätt. Vi får hjälp men ibland måste jag bråka om saker som vi har rätt till och det känns alltid tråkigt. Men samtidigt ska jag säga att personalen i skolan är fantastisk.

Efter anförandet fick de närvarande tillfälle att ställa frågor till Ulrika. Lasse Arvidsson tackade de närvarande för deras intresse.

– Jag hoppas att den här dagen ska öka förståelse för sjukdomarna och att ungdomarna som drabbats får det bättre i skolan och att arbetslivet kan anpassas för dem. För som jag sade. Det är inte lätt att förstå varandra när man befinner sig i olika kulturer.