Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt att bli lurad på nätet

Allt fler kommuninvånare råkar ut för bedrägerier via internet.

Bedrägeribrotten drabbar allt fler och organisationen Samverkan mot brott hoppas att allmänheten ska bli försiktigare och vaksammare. Det finns då en chans att motverka brott som identitetsstölder, kapning av kontokort och oseriösa försäljare. Organisation menar att det här är ett problem som finns i hela landet men att man på senare tid sett en tendens till ökning utanför storstäderna. På polisstationen i Ljusdal får man in anmälningar gällande bedrägerier lite då och då.

– Jag har en känsla av att bedrägerier över internet ökat. De anmälningar som vi får in kommer ofta från människor som handlat på exempelvis Blocket eller Tradera. Falska fakturor är ett annat problem, men det har pågått under en väldigt lång tid. Där brukar det gå i vågor och man använder sig av olika tillvägagångssätt. Senast i dag fick vi in en anmälan där man kräver en avbeställningsavgift för en prenumeration av tjänst man inte beställt. Det var en ny variant för mig, säger Lars Bergkvist, kriminalinspektör i Ljusdal.