Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt vattenkraften utveckla bygden!

Vårfloden är här efter en ovanligt snörik vinter. I vårt län fylls vattenmagasinen längs Ljusnan, Voxnan och Dalälven till bredden med vatten.

Vattenkraften är en synnerligen värdefull tillgång för Sverige. Med hjälp av det strömmande vattnet kan vårt land producera klimatvänlig el och gå i spetsen för den nödvändiga energiomställningen.

Vattenkraften genererar samtidigt ekonomiska värden i mångmiljardklassen. Dessa rikedomar hamnar till helt övervägande delen i statskassan och i kraftbolagens kassakistor. Staten tar för närvarande in 2,9 miljarder kronor per år enbart i fastighetsskatt på vattenkraftsanläggningar.

Från vattenkraften i Gävleborgs län handlade det förra året om nästan 100 miljoner kronor – som gick direkt till statskassan.

Ungefär 90 procent av Sveriges vattenkraft produceras i de glesbefolkade skogslänen. Denna kraft är ett mycket viktigt drivmedel för storstadsområdena och övriga mer tätbefolkade delar av landet.

Vattenkraftskommunerna tillför kraft och näring till hela landet.

De kommuner och bygder som bidrar med sina forsar till landets elproduktion får emellertid endast en marginell ersättning för detta i form av bygdemedel för att de har accepterat stora naturingrepp.

Exploateringen av vattenkraften har försämrat förutsättningarna för fiske, jord- och skogsbruk, liksom för turismen. Det är ett rättvisekrav att storsamhället kompenserar för dessa ingrepp i miljö och natur.

De bygder som har släppt till sina forsar bör snarast få en rättmätig del av den värdeskapning de bidrar med. Erfarenheterna från Norge visar att ett system med återföring av vattenkraftsmedel ger förutsättningar för lokal och regional utveckling.

Stortinget har slagit fast att vattenkraften är en national resurs med stark lokal och regional förankring och att detta betyder att kommunerna bör säkras stabila intäkter från den lokala kraftproduktionen.

I Norge innebär detta att de kommuner och regioner som bidrar med vattenkraft får behålla över fem miljarder norska kronor varje år från kraftproduktionen. Det är en mycket positiv injektion för distrikten och medverkar till att hela landet kan leva och växa.

Vi vill uppmana Sveriges regering och riksdag att även på vår sida av Kölen låta vattenkraften bidra till att utveckla de bygder och kommuner som släppt till sina forsar. Systemet för återföring av vattenkraftsmedel kan självfallet se olika ut. Därför bör riksdagen snarast besluta om att utreda frågan.

Ett sätt att komma till ett snabbt beslut kan vara att låta hälften av fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningar - närmare 1,5 miljarder kronor - stanna lokalt och regionalt. En sådan injektion skulle betyda oerhört mycket

Det är dags att agera och låta vattenkraften bli en stark lokal och regional utvecklingsmotor!