Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt vår landsbygd fortsätta leva

Att höra förslaget om att bland annat stänga Friggesunds skola och flytta Delsbo skolas högstadium till Hudiksvall är som att se ett slut på vår kära bygd, skriver Kerstin Ringqvist, Bjuråker.

Vi är föräldrar och andra boende som har valt att bo i en bra och harmonisk bygd som vi älskar. Att höra förslaget om att bland annat stänga Friggesunds skola och flytta Delsbo skolas högstadium till Hudiksvall är som att se ett slut på vår kära bygd. Efter stängning av skolan följer säkerligen andra stängningar, av förskolan, affärer och andra viktiga verksamheter. Bland annat kommer idrotten och våra småföretag att drabbas.

Barnfamiljer och andra väljer att inte flytta hit och många kommer säkert flytta härifrån. Det är inte bara en fråga om att ha behöriga lärare till våra elever, vilket vi redan har i Friggesund, utan en fråga om en valmöjlighet för oss alla hur och var vi vill leva och bo, samt en fråga om att behålla landsbygden levande.

Det känns som att den verkliga orsaken till förslagen inte kom fram på mötet i tisdags kväll i Delsbo. Vi vet att kommunen behöver en bättre ekonomi och hitta lösningar på det.

Detta med en levande landsbygd gäller våra barns framtid, bygdens framtid och hela Sveriges framtid. Utan den blir städerna negativt påverkade. Landsbygden och städerna är beroende av varandra. Förstör inte för oss och er själva. Se landsbygden som en stor möjlighet och inte en omöjlighet! Vi vuxna vill gärna ha lagom långa resor från och till jobbet. Hinna umgås med familjen under veckan. Det vill våra barn med! Varför ska de få långa resor och mindre tid att kunna umgås och hinna med allt annat? Dessutom är det viktigt med sömn för att orka vara alert och närvarande i skolan! Långa resor innebär att de ska upp mycket tidigt och kommer hem sent.

Jag har varit bosatt i städer större delen av mitt liv. Men jag har alltid längtat hem till sommarstället i Bjuråker. Nu bor jag här med mina nära och kära, jag har äntligen hittat hem sedan snart 17 år tillbaka, en dröm som gått i uppfyllelse! Min önskan är att vår dotter också ska kunna ha möjlighet att bo kvar i en levande bygd.

Kerstin Ringqvist

Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel