Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt sjukgymnasten spara pengar inom vården

Landstinget kan utnyttja sjukgymnaster bättre för att effektivisera och spara pengar i vården.

Redan i dag behandlar vi 400–500 patienter/årligen för en kostnad lägre än enbart lönekostnaden för en anställd läkare och något högre än motsvarande för en hälsocentralschef. För det finansierar vi hyror, försäkringar, revisorer, lokalvård, egna pensioner etcetera. Ersättningen till en hyrläkare kan uppgå till 40 000–45 000 kronor per vecka och för den kostnaden är det motiverat att använda kompetensen på ett effektivt sätt.

Vissa sjukgymnaster bör ha rätt att remittera patienter till röntgen och ortoped. Det är ett ekonomiskt slöseri att uppta dyrbar läkartid tid när vi – i många fall – har en större kunskap och erfarenhet om undersökning och rehabilitering av onda ryggar och leder. Detta skulle förkorta väntetiderna inom primärvården och spara miljontals kronor årligen.

Utöver remissrätt borde – vissa – sjukgymnaster handha sjukskrivningar för rygg- och nackbesvär under en begränsad tid med återkoppling till patientens hälsocentral. Den sjukskrivna ska då erbjudas en aktiv rehabilitering hos sjukskrivande sjukgymnast. I dag är det alltför vanligt att sjukskrivningen består av att äta värktabletter eller behandling med nålar och en stencil med övningar, så kallad stencilsjukgymnastik.

Genom utökade befogenheter kunde vi spara miljontals kronor inom sjukvården och öka tillgängligheten.

Undertecknad föreslår att landstinget testar och utvärderar om mina hypoteser är relevanta och genomförbara.

En processingenjör hos en biltillverkare skulle betraktas som inkompetent om arbetsuppgifterna utfördes på dyrast tänkbara sätt med ett minimalt utnyttjande av effektivitet.

Bengt Pantzare, legitimerad sjukgymnast

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel