Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss rökare vara i fred

Jag undrar hur ni som ständigt klagar på rökare kan stå ut med bilavgaser, parfymer, husdjur och andra luftförorenare? Ni kanske till och med kör bil själv och spyr ut gifter?

Måste komma med ett inlägg gällande den nya nikotinpolicyn i Bollnäs, trots att jag inte hade tänkt det.

Redan nu, en månad efter att detta infördes kan man bara konstatera att det inte fungerar. Förvånande? Nej, knappast.

Nikotin är ett av de mest beroendeframkallande ämnen som finns och det är inte bara att låta bli för att någon annan säger det.

För att bryta ett beroende, vare sig det gäller alkohol, nikotin eller andra sinnesförändrande droger eller beteenden så är den första förutsättningen personens egen insikt och vilja att förändra. Det hjälper inte att kommunen som arbetsgivare erbjuder hjälp i form av grupper, tuggummi, plåster med mera.

Det är ganska dömt att misslyckas om man inte själv har kommit fram till beslutet att sluta. Det man har uppnått med förbudet att använda nikotin på arbetstid är att många bryter mot detta och röker i smyg. Det blir ganska löjligt faktiskt...

Nu är ju kommunen generös nog att tillåta rökning/snusning på lunchrasten, men hallå där! Har ni tänkt på att vi är många inom vård/omsorg som jobbar dygnspass utan rast? Hur ska vi göra då? Det är inte kul vare sig att vara eller att jobba med en person som har abstinens. Detta är nämligen vad som händer tyvärr.

Några argument som ofta används är att rökaren "stjäl" tid av arbetsgivaren, ickerökarna får göra jobbet och så vidare. Då tycker jag personligen att man ska börja med att ta bort alla tv-apparater, inloggningar till dem som inte behöver, privata mobiltelefoner med mera för där har vi verkligen tidstjuvar!

Jag tycker att det kan räcka med förföljelse nu. Jag undrar hur ni som ständigt klagar på rökare kan stå ut med bilavgaser, parfymer, husdjur och andra luftförorenare? Ni kanske till och med kör bil själv och spyr ut gifter? Personligen skulle jag vara glad om jag slapp att ständigt riskera att drabbas av alkoholens konsekvenser i form av misshandel, andra typer av brott, rattfylla, olyckor. För att inte tala om alla kostnader för sjukvården då otroligt mycket där är alkoholrelaterat.

Men ni som gnäller på rökare dricker väl inte hoppas jag? Om ni gör det så kan man väl säga att ni kastar sten i glashus i alla fall.

Medan vi ändå håller på så kan vi väl passa på att förbjuda utlandsresande också. Jag vill nämligen inte att ni som reser släpar med er kackerlackor, resistenta bakterier, influensavirus och dylikt hem till Sverige. Då drabbar det ju även mig som inte reser. Det vill jag verkligen inte vara med om.

I ärlighetens namn så måste vi väl tillstå att det är ytterst få rökare som röker inomhus eller med vilje blåser rök i ansiktet på någon ute? De allra flesta försöker faktiskt att ta så mycket hänsyn till andra som bara är möjligt, så låt oss nu få vara i fred!

Rökande kommunanställd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel