Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt kommunen ta över maten

Det blir ingen vinst att frysa ner mer mat till elever och gamla, anser ansvariga tjänstemän på landstinget och Hudiksvalls kommun.

Skolmaten är ett hett debattämne och frågan är om det går att göra den billigare men också bättre. Kvaliteten på maten kan höjas genom att fler maträtter tillagas direkt från råvaror och att användningen av halvfabrikat minskar föreslår konsultfirman Storköksbyrån.

- Vi håller med om det, men det är exempelvis svårt för oss att rulla köttbullar till flera hundra portioner, säger Katarina Niemi som är kostchef inom Hudiksvalls kommun.

Matlagningen på restaurang Pulsen vid Hudiksvalls sjukhus, där maten fryses ner och värms ute på skolor och äldreboenden är en bra lösning som bör utvidgas föreslår Storköksbyrån. På ett storkök har personalen högre kompetens och det går att producera maten till lägre kostnad enligt utredningen.

Men den bilden är inte korrekt anser kommunens kostchef och landstingets tf verksamhetschef i ett gemensamt utlåtande.

- Det är inte lönsamt att köra ut maten från Hudiksvall. Det är bättre att fortsätta laga maten lokalt, nära dem som ska äta den, säger Katarina Niemi, chef för kostenheten.

Hon anser inte att mat som tillagas enligt cook chill-metoden är sämre än mat som tillagas och serveras ute på skolorna. Pulsen bör fortsätta att leverera mat som idag anser tjänstemännen.

- Men det blir inte billigare att gå över till cook chill i hela Hudiksvalls kommun. Det behövs ungefär lika mycket personal och de har redan kompetensen för att laga maten, säger Katarina Niemi.

Det är dåligt för miljön att transportera den nedfrysta maten mellan Hudiksvall och exempelvis Delsbo skola. Det kommer också att krävas investeringar för att bygga om tillagningsköken till mottagningskök. Exempelvis behövs det mycket utrymmen för de frysar där maten ska förvaras tills den värms upp och serveras.

Satsa också på att laga maten lokalt ute på alla förskolor. Det är mest kostnadseffektivt, men då bör förskolorna bestå av minst tre avdelningar anser tjänstemännen i sitt utlåtande till ansvariga politiker.

I dag samarbetar landstinget och Hudiksvalls kommun om matlagningen. Det är bättre att Hudiksvalls kommun tar över det ansvaret även för kökspersonalen på sjukhusets restaurang Pulsen. Den åsikten delar landstingets och kommunens tjänstemän och de ser vinster med att lägga all matlagning i en gemensam organisation.

Utredningen om måltidsproduktionen kommer att tas upp vid Hudiksvalls kommunstyrelse den tionde september men beslut väntas inte fattas förrän senare i år. Även landstinget kommer att ta ställning till utredningen.