Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt jämställdhetsfrågorna bli en huvudfråga i nästa valrörelse

/

Om kvinnorna får välja blir det regeringsskifte efter nästa val.

Annons

Framför allt är det de unga kvinnorna som vill rösta fram en rödgrön regering. Skillnaden mellan blocken är uppseendeväckande stor.

Enligt Statistiska Centralbyråns senaste partisympatimätning får de borgerliga partierna bara 33,3 procents stöd från röstberättigade kvinnor som är 34 år eller yngre. I samma åldersgrupp får de rödgröna partierna hela 63,4 procent.

I socialdemokratiska kvinnoförbundets tidning Morgonbris skriver Lena Näslund att vi behöver göra mer för jämställdheten och vara mer stolta över den frihetsrevolution för båda könen som jämställdheten faktiskt innebär.

Lena Näslund citerar Mona Sahlin som i ett tal i Nacka argumenterade för den frihet som heter jämställdhet. Det råder ingen tvekan om att det feministiska perspektivet varit och är en central inspirationskälla för Mona Sahlin. Därför är trovärdigheten hög när hon slår fast att det går att hitta jämställdhetsperspektiv i varje politisk fråga och att det ytterst handlar om halva folkets frihet och hela folkets anständighet.

För den som följer den politiska debatten är det inte svårt att förstå varför unga kvinnor vänder allianspartierna ryggen. Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Jan Björklund framstår verkligen inte som företrädare för de unga moderna kvinnornas krav på att få leva i ett jämställt samhälle.

Dagens Nyheters nyliberala ledarsida har graderat vad ledarskribenterna anser vara valets viktigaste frågor. I deras tankevärd finns inte plats för jämställdhetspolitik. Det är en fråga som marknadskrafterna skall lösa menar tidningen.

Samma brist på engagemang präglar allianspartiernas politik. När de borgerliga partierna reducerat familjepolitiken till frågan om kommunala vårdnadsbidrag är det lätt att inse att trovärdigheten förbrukats.

Regeringen Reinfeldt lånar hundratals miljarder för att betala sänkta skatter till inkomsttagare och kapitalägare. Merparten av pengarna delas ut till dem som har allra mest. Den sämst betalda fjärdedelen av befolkningen får bara tio procent.

Många unga kvinnor jobbar i låglöneyrken. Undersköterskor, handelsanställda, städpersonal och serveringspersonal får bara en bråkdel av de skattesänkningar som går till dem som har de högsta lönerna.

För unga som går och studerar är situationen ännu sämre. Regeringen Reinfeldt har inte ansett att det är viktigt att satsa på de studiesociala förmånerna.

Lägg till detta att många unga kvinnor är drabbade av arbetslöshet. Alliansregeringen har rustat ned arbetsmarknadspolitiken. Vilket innebär att de flesta unga arbetslösa hänvisas till att försöka klara sig med ett par hundralappar om dagen.

Den orättvisa fördelningspolitiken och passiviteten i jämställdhetspolitiken är de viktigaste förklaringarna till att två av tre unga kvinnor tänker rösta för en rödgrön regering.

Lena Näslund skriver i Morgonbris att de borgerliga partierna inte har en chans att vinna unga kvinnors sympati om det blir jämställdhetsfrågorna som avgör hur de ska rösta.

Alla som önskar ett regeringsskifte efter nästa val håller säkert med. Låt därför jämställdhetsfrågorna bli en huvudfråga i nästa års valrörelse!

 

 

 

Sören Thunell

Fd chefredaktör (s) Kolsva

Mer läsning

Annons