Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte jantelagen stoppa dig

Vi har många duktiga entreprenörer i vårt land och vi behöver fler. Det har gjorts många försök till att stimulera framför allt yngre till att bli det. Jag tror att man delvis föds till entreprenör och resten är möjligen en miljöfråga.

Annons

Hur gör man då i Hudiksvall, ett av jantelagens starka fästen? Jag ska erkänna att jag har dålig koll på det men jag tror att man kan göra mer i alla fall. Det är ju ledsamt att läsa om Jonas Holm och Coloramatomten, men han är ju politiker och får ta tag i detta. Jag tror att förebilder är bra för att locka människor till att ta steget från en outvecklande trygghet till något som ofta är roligt och stimulerande, entreprenörskap.

Vilka är då att betrakta som entreprenörer och vad krävs för att lyckas? Lite generellt kan man säga att de personer som jantelagen inte kan hålla inom sina ramar är en form av entreprenörer, dessa för jantesystemet oliktänkande personer. Jag läser var och varannan dag om Pär "Glada Hudikteatern" Johansson. Pär vågade utmana janten, tänka nytt och vara envis nog att hålla fast vid detta och till slut var succén ett faktum. Skolan har i alla tider sorterat människor, politiker har bestämt ramen och de som är lydigast och gör exakt som skolan har bestämt belönas med ett bra betyg, de som inte är lika lydiga blir i många fall entreprenörer. Lek med tanken om vad som skulle ske om skolan i stället vidgade sin ram så att även dessa barn fick utrymme och stimulans. Eller är det så att den långa vägen gör entreprenören? Jag tror att det är dags att lyfta fram dessa fantastiska entreprenörer som håller Sverige och Hudiksvall på fötter. Var finns Hudiksvalls nästa Pär Johansson, flicka eller pojke?

Mikael Hübenette

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel