Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt hela havet storma i Ovanåker

/

Vilken härlig ambition. Att göra det politiska jobbet roligare. Om begreppet roligare också betyder intressantare, rappare, mer engagerande och attraktivt.

Annons

För närvarande pågår en översyn av det politiska arbetet i Ovanåkers kommun, som Ljusnan berättade igår.

Centerpartisten Nils-Erik Falk, som är ordförande i arbetsgruppen, tycker det är viktigt att vitalisera hela det politiska livet.

Det kanske är lättare sagt än gjort. Men det är ett mycket intressant och spännande initiativ som borde engagera och locka fler än en liten arbetsgrupp inom kommunens hank och stör.

Varför inte besöka Voxnadalens gymnasium och ta upp samtal med gymnasieeleverna om demokrati, politik och inflytande?

Visserligen finns redan den så kallade Ungdomsdialogen inom kommunen, som är ett projekt som ska öka ungdomarnas delaktighet och inflytande i samhället. Men nog borde det vara spännande för en arbetsgrupp som jobbar med att göra politiken roligare och intressantare att några gånger möta ett gäng ungdomar med synpunkter.

Människor i föreningslivet, inom näringslivet, i fackföreningsrörelsen har säkerligen också mycket att bidra med när det gäller att förändra politikens arbetsvillkor.

Kanske skulle arbetsgruppen kunna få hjälp med att fundera över varför politikerskrået speglar befolkningen så dåligt när det gäller exempelvis ålder och yrkeserfarenhet. Och vad man kan göra åt det.

Varför finns det exempelvis så få unga, så få från näringslivet, så få hantverkare, så få småbarns- och tonårsföräldrar, så få från tjänstesektorn i politiken?

Kan det vara så att politikens arbetsvillkor är formade så att de bäst passar offentliganställda, äldre och människor som kan disponera sin tid lite friare?

Varför verkar många känna ett motstånd eller snarare ett främlingskap för att engagera sig i politiska partier trots att många är samhällsengagerade? Kan det vara kravet att ta på sig en hel ryggsäck med rikspolitiska partiåsikter som hindrar?

Arbetsgruppen har ringat in många viktiga frågor som rekrytering av nya politiker, mötesformer och former för debatt och beslut.

Och hur man kan tydliggöra demokratin, vilket kanske är viktigast av allt.

Det handlar om att människor ser ett samband mellan sin egen vardag och möjligheten att påverka livet i sin egen kommun.

Idag talar de flesta om politiker som ett främmande släkte. Den bilden är säkerligen både politikerna själva, media och allmänheten medskyldiga till.

Och kanske också den gamla partistrukturen och beslutsordningen, där partierna ofta är viktigare än individerna och där de allra flesta stora beslut är uppgjorda innan de når till kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

Det är hög tid att lägga rikspolitikens partipolitik åt sidan i kommunerna. Och ge större utrymme för personer som väljarna känner förtroende för.

Den kommunala demokratin idag är förkrympt på grund av att engagemanget hela tiden måste kanaliseras via ett politiskt parti. Det är partierna som nominerar, som bestämmer vilka som får vara med och som avgör rankingen.

Visserligen har vi också en form av personval, men det är så marginellt och svagt att det är nästan pinsamt.

Det är bara att önska arbetsgruppen lycka till. Hoppas bara att resultatet inte bara blir några marginella förändringar, utan att arbetsgruppen vågar sticka ut hakan.

Kanske rent av gå in till regeringen och be att Ovanåker får bli pilotkommun för att testa nya djärva förslag.

Även om Ovanåker inte ligger vid havet kanske man kan skicka med en havsmetafor.

Låt hela havet storma i stället för att sitta lugnt i båten och bara ro den i hamn.

Mer läsning

Annons