Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Gävleborg bli egen regionkommun!

Vi anser att Gävleborg ska ansöka om att få bilda en egen regionkommun. Vår vision om en större region med nära koppling till Mälardalen står fast.

Vi ser att vi inte kommer att nå hela vägen fram under den här mandatperioden och då är arbetet att bilda en regionkommun ett mycket viktigt steg på vägen.

Demokrati, helhetssyn och effektivitet är bärande motiv för att göra Gävleborg till regionkommun. I dag är ansvaret för regionala utvecklingsfrågor delat mellan landstinget, regionförbundet och länsstyrelsen. De utmaningar som ligger framför Gävleborg ställer krav på vår förmåga att prioritera och genomföra nödvändiga åtgärder.

I dag är det stora skillnader mellan vad regioner i olika delar av landet kan uträtta. Det beror i hög grad på de förutsättningar som ges av regering och riksdag. Behovet att samla resurser är stort för att nå framgång med utvecklingsinsatser och få gehör från staten och EU.

Genom direktval till en ny regionkommun blir tydligheten större och medborgarna får möjlighet att bättre påverka beslut och utkräva ansvar från de valda politikerna.

Gävleborg som regionkommun kommer förutom hälso- och sjukvård och kollektivtrafik att ansvara för infrastrukturutveckling, regionala kulturfrågor och samordningen av regionala utvecklingsstrategier. Regionkommunen kommer att kunna komplettera de utvecklingsmedel på 85–90 miljoner kronor per år och infrastrukturmedel på cirka 70 miljoner per år med egna kraftfulla insatser. Regionkommunen kommer även att vara en viktig part när strukturfondsmedel ska fördelas under nästa programperiod år 2014–2020.

Vi har redan ett mycket gott samarbete mellan regionförbund, landsting och länsstyrelse i de regionala frågorna. Det är en bra början men vi måste se framåt och gå vidare.

Vår parlamentariska kommitté, som har ansvaret för regionbildningen, har nu behandlat frågan. Vi har även diskuterat med företrädare för de flesta av länets kommuner. För oss är riktningen klar: En kraftsamling i Gävleborg som leder till större genomförandekraft och tydligare politiskt ansvar för den regionala utvecklingen.

Region-, kommun- och landstingsfullmäktige i länet kommer nu att få ta ställning till förslaget. En ansökan kommer därefter att sändas till regeringen med begäran om att få bilda region. En ny region kan då träda i kraft den 1 januari 2015.

Sven-Åke Thoresen

regionstyrelsens ordförande

Eva Tjernström

landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel