Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt familjerna välja

Rättvis och likvärdig barnomsorg, Maria Mörk (11/2), är att föräldrarna själva får välja om de vill, ha kommunal barnomsorg, privat barnomsorg eller vårdnadsbidrag.

Annons

Vi Kristdemokrater har fortfarande förtroende för dagens föräldrar att de vet vad som är bäst för sina barn.

Du menar att de som har barnomsorg bidrar till finansieringen av den via skatteintäkter. Ja, det är sant! Men även de föräldrar som har ett vårdnadsbidrag köper mat, kläder mm och de betalarolika typer av skatter som moms, etcetera, som går till staten och bidrar till vår välfärdspolitik. Skulle då inte dessa föräldrar, i rättvisas namn få del av 3 000 kronor per månad och på ett år 36 000 kronor i vårdnadsbidrag? En förskoleplats kostar cirka 112 000 kronor per år. Avgiften som föräldrar betalar för en sådan förskoleplats är kanske 12 000 kronor per år och många en mindre summa per år. Samhället bidrar här med cirka 100 000 kronor per år, som vi alla bidrar till på olika sätt: inkomstskatter, moms, vägtrafikskatter, med mera. Rättvisan, var ligger den?

Etableringsstödet, som våra flyktingar får, ger inte heller några skatteintäkter. Anser du då Maria Mörk att vi även skulle ta bort detta bidrag ifrån våra nysvenskar, eftersom man då inte bidrar till finansieringen? Det tror jag inte att du tycker.

Du talar även om att barnomsorgen är en typ av produktion för samhället. Jag tror att våra Bollnäsmammor också är med i samhällets produktion, och att de ger sina barn den värdegrund, som vi i svenska samhället tycker är viktigt, som valfrihet, jämställdhet, människors lika värde, respekt, rättigheter, skyldigheter, med mera, i ett demokratiskt samhälle.

Vad som skiljer oss kristdemokrater och Vänsterpartiet åt är ideologiska synpunkter. Du tycker att staten ska vara med och styra och ställa med våra familjer. Vi kristdemokrater tror på den lilla människan, gruppen, familjen, etcetera, som är fullt kapabel att fatta sina egna beslut, för ni vet vad som är bäst får er själva. Låt familjerna få välja själva: förskola eller vårdnadsbidrag. Detta tycker vi kristdemokrater är rättvist!

Råsie Sigvardsson-Berbres

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel