Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt familjerna stanna här – för barnens skull

Var finns barnperspektivet i Migrationsverkets beslut? undrar lokala representanter för Rädda Barnen i ett öppet brev.

Annons

Vi har full förståelse för att Migrationsverket måste anpassa sin verksamhet efter det minskade antalet asylsökande, men är mycket bekymrade över det som just nu händer i vårt län.

Var finns barnperspektivet i Migrationsverkets beslut? Vilka blir konsekvenserna för barnen och deras familjer? För visst har väl en barnkonsekvensanalys gjorts? Vilka blir konsekvenserna för förskola, skola, elevvård, socialtjänst, sjukvård, traumaarbete, tandvård etc. i de nya, tillfälliga kommunerna, som redan är hårt belastade? För barnens nuvarande kommuner, där både organisationen och kunskapen om barnen finns?

Boendefrågan är inte en fråga som kan hanteras oberoende av samhället i övrigt. Migrationsverket är ett statligt verk, som måste ha skyldighet att se längre än till den snäva bostadsfrågan. Barnen finns i ett sammanhang!

Många av barnen har varit hos oss i mer än två år. Det är lång tid i en ung människas liv. De går i förskolan, grundskolan och gymnasiet och har förhoppningsvis hittat kompisar, har trygghet i skolpersonal, deltar i olika föreningsaktiviteter, dvs. finns i en gemenskap och har fått en fungerande vardag i väntan på beslut.

Hur kommer det att gå för Mahdi, som går i särskolan, har stödfamilj, kontakt med rehab, barnklinik och tandreglering? Och ska en tillfällig skola i ny kommun satsa på anpassat klassrum för hörselskadade Amina?

Låt barnen slippa att ryckas upp i onödan för tillfällig placering på nya orter, från sammanhang där de byggt upp en relativ trygghet och börjat läka, tack vare ett stort engagemang från många - skolpersonal, vårdpersonal etc. och det integrationsarbete som många enskilda medmänniskor, föreningar och organisationer på deras nuvarande bostadsorter bidrar till.

Tänk om! Låt barnfamiljerna stanna på sina nuvarande bostadsorter tills deras ärenden slutgiltigt avgjorts!

I de fall barnfamiljerna väljer att flytta, ge tid för skolor och andra inrättningar att göra bra överlämning. INGEN tjänar, vare sig samhällsekonomiskt eller mänskligt, på att den här stängningen av boenden sker panikartat.

”Barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet” (Barnkonventionen artikel 3) kräver eftertanke i varje beslut!

Rädda Barnen genom

Hanna Kovac

distriktsordförande Gävleborg

BrittMarie Windemo

ordförande Söderhamn

Birgitta Mårtensson

ordförande Bollnäs

Birgitta Bomark

ordförande Ovanåker

Maria Rosén

ordförande Ljusdal

Elisabeth Svedlund

ordförande Nordanstig

Görel Myller

ordförande Gävle

Ann Horn

ordförande Sandviken/ Hofors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel