Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt det fossila stanna i marken

Brunkolet är den smutsigaste energiformen vi har i Europa, och driften stängdes ner genom fredlig civil olydnad under namnet Ende Gelände, skriver insändaren efter Vattenfallsblockaden.

I helgen blockerades Vattenfalls tyska kolgruvor av tusentals aktivister, därav minst 100 svenskar. Brunkolet är den smutsigaste energiformen vi har i Europa, och driften stängdes ner genom fredlig civil olydnad under namnet Ende Gelände.

Frågan är varför människor tvingades till detta? Enligt en enad expertkår och beslut från världens regeringar vid klimattoppmötet i Paris så måste den globala uppvärmningen hålla under 2 grader, antagligen inte mer än 1,5. Men inga fina uttalanden kommer att uppnå det målet – det som krävs är att det allra mesta av alla kända fossila bränslen stannar i marken.

Sverige har världens chans att ta ett beslut i den riktningen – genom att stoppa försäljningen av gruvorna skulle vi desarmera en enorm koldioxidbomb. Ansvaret ligger just nu hos regeringen men inget parti kan vara trovärdiga i klimatpolitiken om man inte försöker ta denna chans att låta kolet ligga.

Så vad väntar ni på politiker? Är det verkligen upp till vanliga människor att göra ert jobb?

Stopp och belägg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel