Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt den stora kvasten gå

I måndags beslöt kommunfullmäktige i Hudiksvall att skjuta till ytterligare 1,5 miljoner kronor till Folkets Hus i Hudiksvall. Det är svårt att hävda att det var ett särskilt klokt beslut. Men däremot oerhört svårt att se hur fullmäktige skulle kunna ha fattat något annat.
Kommunen sitter än så länge fast i det horribla avtalet med Folkets hus-föreningen, som medför att i det fall ett driftsunderskott uppstår i verksamheten måste kommunen gå in och stötta upp.

Därför var det oerhört klokt, riktigt och viktigt att beslutet att skjuta till ytterligare pengar villkorades med att ett nytt avtal då ska vara undertecknat mellan parterna. Det här villkoret, som lades fram som tilläggsförlag av Sven Bergström (C) under fullmäktigedebatten, innebär att det inte blir möjligt för Folkets hus-föreningen att komma till kommunen och be om ytterligare pengar.

Utan tillägget skulle Folkets hus kunnat diktera villkoren för det nya avtalet i allt för stor utsträckning. De hade kunnat hänvisa till att det gamla avtalet annars fortlöpt i ytterligare tre år och att kommunen under denna tid varit skyldig att täcka upp driftsunderskott.

Så blir nu inte fallet. I stället är det kommunen som har möjlighet att diktera villkoren. Om inte Folkets hus accepterar de förutsättningar för det nya avtalet som kommunen lägger fram så blir föreningen utan det utställda tillskottet på 1,5 miljoner kronor. Då är det konkurs som väntar runt hörnet.

Nu är det helt enkelt nog.

Därmed är det också dags att plocka fram stora kvasten, för att sopa ordentligt rent. Både i det här avtalet och i den händelse det skulle råka finnas något annat liknande avtal som ligger halvt bortglömt i ett av kommunens arkiv.

Det är nämligen inte bara de kommersiella delarna, som Folkets hus i Hudiksvall har ägnat sig åt, som behöver plockas bort. Även hyresbefrielsen på 2,5 miljoner kronor och driftsbidraget på 1,6 miljoner kronor måste ifrågasättas. Det är utan tvekan en konstig ordning att kommunen låter en förening disponera en fastighet helt gratis, dessutom betalar ut ett driftsbidrag och till råga på allt låter föreningen plocka ut hyra av externa hyresgäster.

Ännu konstigare är att föreningen under dessa förutsättningar inte klarar av att få ekonomin att gå ihop.

Så låt den stora kvasten gå.

Och när kvasten ändå är framme verkar oppositionsrådet Stefan Bäckström (C) vilja låna den för att städa upp inom ett närliggande område.

Bäckström vill att man gör rent hus när det gäller de ränte- och amorteringsfria lån som kommunen har beviljat en rad olika föreningar genom åren. Där kommunens Folkets hus-föreningar tillsammans har den största andelen av skulderna.

Egentligen är ett lån just ett lån, som ska betalas tillbaka. Men i det här fallet har lånen i det närmaste fått karaktären av ett bidrag, som dock har följts av ett pantbrev. Och har man inte för avsikt att kräva tillbaka pengarna från föreningarna så ter det sig något underligt att pengarna har betalats ut i form av ett lån och inte ett bidrag.

Eftersom kommunen verkar har slutat med att bevilja den här typen av lån kanske det är lika bra att låta stora kvasten gå även inom detta område. Så att man blir av med de här surdegarna.

Men det är under för förutsättning att man inte tänker sig att sätta några andra surdegar på jäsning.