Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt den bäste kandidaten vinna

Evin Cetin, socialdemokrat från Bollnäs, har tagit plats i EU-parlamentet. Det vore väl en häftig rubrik?

Det hade också kunnat vara sant.

De svenska Socialdemokraterna fick fem mandat till Europaparlamentet. Evin Cetin från Bollnäs, fick 21 830 personkryss och blev den femte mest kryssade socialdemokraten.

Många av rösterna kom från Hälsingland. Mandatet borde ha varit hennes.

Men eftersom hon inte kommer upp i fem procent av kryssen får en annan kandidat, med färre kryss platsen istället.

När de drygt tre miljoner rösterna till EU-valet nu är färdigräknade har personkryssen har stuvat om på listorna. Men alldeles för lite - som i fallet med Evin Cetin.

Partierna hade dock i stort prickat rätt på förstanamnet på listorna, med ett undantag, Alf Svensson (KD). Han var den enda som tog en förstaplats, som han inte redan var nominerad till. Och därmed en plats i parlamentet för Kristdemokraterna.

I alla andra partier har förstanamnet på listan fått flest personkryss och alla förstanamn har ett personligt mandat i parlamentet.

Flest kryss fick Marit Paulsen (FP). Det var också hon som, tillsammans med en tydlig strategi som det mest EU positiva partiet, bidrog till folkpartiets valvinst.

Och kändisskap har lönat sig i detta val. När väljarna är osäkra på innehållet väljer de en person som de kan lita på. Marit Paulsen är en sådan person. Även Alf Svensson är en kandidat med stort förtroende.

Men det var bara två personer som tog en plats i parlamentet, mot partiernas fastställda ordning. Det var Alf Svensson (KD) och Anna-Maria Corazza Bildt (M).

Intressant är dock att titta på hur mandatfördelningen hade sett ut om inte personvalsspärren hade funnits. Då hade, förutom Evin Cetin (S) från Bollnäs, även Hillevi Larsson (S) från Malmö kommit in i EU parlamentet.

Så personvalsspärrarna stoppade denna gång två unga kvinnor. Och det är också en effekt som visat sig tidigare. De som missgynnas av personvalsspärren är ofta unga och kvinnor. De hade kommit in om väljarna fått bestämma. Men när partierna bestämmer får de stå tillbaka.

EU-valet är till stor del ett personval. Att väljarna inte får utse sina representanter utan att partierna fortfarande föredrar att utnämna dem över huvudet på väljarna måste bort.

Personvalsspärren är också förödande för valdeltagandet.

Partierna måste släppa på spärren i personvalet. Det är EU-valet ännu ett bevis för. Den kandidat som får flest röster ska också få mandatet.

Det borde gälla i alla val. Partierna har fortfarande monopol på att utse kandidater. Det borde räcka.