Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt decenniet börja med några goda nya år

/

Idag är det trettondagsafton och 2010 har i princip bara hunnit smygstarta.
Övergången till 2010 markerar starten på ett nytt decennium och jag kan knappast ha varit ensam om att ha deltagit i ett nyårsfirande fyllt av summeringar.

Annons

Vilka låtar, filmer, böcker har betytt mest för dig under det senaste årtiondet? Var har du bott, vad har du sett, hur har du mått?

Min gissning är att många fester ägnade sig åt tillbakablickar som lät 00-talet stå i centrum för konversationen. Just vårt samtal lämnade rätt kvickt det personliga området för att övergå till att handla om de gemensamma minnesbilderna vi tar med oss ifrån de aktuella åren.

Det finns bilder och löpsedlar som etsat sig fast och kommer att påminna oss alla om detta årtusendes första tio år under en lång tid framöver. När tsunamin sköljde in från Indiska oceanen och tog med sig över tvåhundratusen människor, däribland 543 svenskar.

Hur orkanen Katrina utplånade amerikanska städer och stormen Gudrun drog hänsynslöst fram över delar av Sverige. Att utrikesministern Anna Lindh mördades inne på en helt vanlig affär.

Hur elfte september blev ett begrepp och ändrade kurs på hela världspolitiken genom att ge oss ett krig mot terrorismen som fortfarande pågår. Det krig som startades i Afghanistan för nio år hade redan då ett svävande syfte och nu har vi svenska soldater stationerade mitt i konflikten.

Det hade vi väl inte förväntat oss när millenniefyrverkerierna fyrades av?

Tack vare Internet kanske den samlade informationsmängden har varit tillgängligare än någonsin tidigare för de som ägnat sig åt att summera årtiondet, skriva krönikor och göra topplistor. Men de positiva inslagen i nyhetsflödet drunknar så lätt i terrorattacker, krig, meningslösa hedersmord, Hagamän, FRA-lagar, ekonomiska kriser, pandemier och klimatkatastrofer.

Låt oss hoppas på några bättre år framöver. Låt oss hoppas att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin hade fel när han i intervjuer i början av förra året konstaterade att det blir två skitår och syftade på ekonomin i allmänhet och arbetslösheten i synnerhet.

Eller låt oss om inte annat önska ödmjukast att han och regeringens övriga ministrar ska förstå att de har makten att påverka hur de dåliga tiderna slår. Om viljan fanns där skulle de kunna mildra effekterna för de värst utsatta.

Låt oss hoppas att de tänker över konsekvenserna innan de lägger fler förslag som tar från de fattiga, ger till de rika och ökar utanförskapet ytterligare.

Låt oss hoppas att regeringen förstår att människor inte blir friskare för att de byter kolumn i statistiken från sjukskriven till till arbetsmarknadens förfogande.

Låt oss hoppas på en integrationspolitik värd namnet och en jämställdhetspolitik som går framåt istället för bakåt.

Eller… låt oss helt enkelt se till att det nya årets största nyhet är regeringens nya färg.

En ny regering torde underlätta chanserna för att åtminstone en del av önskningarna ovan slår in och på så vis ge det nya decenniet chansen att få börja med några goda nya år.

Eva Älander

Mer läsning

Annons