Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Centerpartiet ta över

Centerpartiet i Hälsingland vill att Bollnäs kommun ska säkerställa den långsiktiga driften av lantbruksgymnasiet Nytorp. Avvecklingen måste stoppas.

Annons

Det skrev några tunga företrädare för Centerpartiet i Nordanstig, Hudiksvall, Ljusdal, Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn i en insändare i måndags.

Det låter sig sägas.

Men vem ska betala? Skattebetalarna i Bollnäs kommun eller skattebetalarna i alla hälsingekommunerna? Eller någon annan?

Faktum är att skolan går back med miljontals kronor. Och har så gjort alltför länge utan att politikerna har reagerat.

Skolan har dessutom haft vikande elevunderlag långt innan en nedläggning eller försäljning började diskuteras.

För oss som företrädare för Centerpartiet i Hälsingland och i länet är det självklart att Nytorp ska vara kvar och vi ser mängder av utvecklingsmöjligheter, konstaterade politikerna i insändaren.

Så bra, varför då inte köpa ut skolan från Bollnäs kommun och ta över driften?

Nytorp i folkrörelseägd tappning med Centerpartiet som huvudman vore väl en bra grej?

Det vore väl något för Sveriges rikaste politiska parti att satsa några miljoner på? Om skolan nu har så stora utvecklingsmöjligheter.

Inte nog med att ledande centerpolitiker från de sex kommunerna vill att Bollnäs ska fortsätta garantera driften av Nytorp tills vidare, eleverna från de fem övriga hälsingekommunerna subventioneras dessutom av Bollnäs kommun.

Visserligen ingår subventionerna i en överenskommelse mellan kommunernas olika gymnasieskolor, men om Nytorp upplevs som en gemensam tillgång borde väl också driften och det ekonomiska ansvaret ses som en gemensam angelägenhet.

Om nu inte Centerpartiet vill eller vågar ta över skolan kanske politikerna i de sex hälsingekommunerna kan tänka sig att bilda någon form av kommunförbund för att driva skolan. I stället för att ställa krav på enbart Bollnäs kommun.

Visst går det att driva Nytorp vidare, men då måste också projektet finansieras. Men det perspektivet saknades i insändaren.

Det var ingen tillfällighet att landstinget ville släppa ansvaret för skolan och lyckades genom ett förmånligt och sockrat erbjudande till Bollnäs kommun.

Nu klarar inte Bollnäs kommun driften av förlustskolan längre.

Förmodligen vill varken Centerpartiet eller de övriga hälsingekommunerna ta över driften.

Undrar varför.

Mer läsning

Annons