Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt byskolan leva

Sitter och funderar på varför jag som mamma till tre barn tycker att vår byskola är så himla bra.

Jag och min familj bor mitt mellan Sörängsskolan och Granbergsskolan, och för oss var det inget svårt val. Vi valde Sörängsskolan, fast den ligger åt helt fel håll när vi ska till våra jobb.

Våra politiker anser inte att våra byskolor är något att vara rädda om. Att lärarkompetensen på en mindre skola kan bli lidande, och att barnen riskerar att få en sämre undervisning är några av argumenten mot byskolan. Dessutom är lokal kostnaderna för höga. Men att rusta upp Gärdesskolan i stället för att använda sig av befintliga brukbara lokaler, verkar det finnas pengar till?! Kan inte låta bli att undra vilka tjänstemännen är som gett politikerna förslaget att slå igen alla byskolor och öppna portarna till Campus Gärdet?

Barnen ska bli sedda. Både ute på skolgården, där de ska känna trygghet, och i klassrummet, där de ska våga synas och våga ta sig en plats i gruppen. I vår byskola blir barnen sedda av alla som arbetar där, både i skola och förskola. Att bli sedd och att få en känsla av trygghet blir svårare i en större klass och med färre lärare. Vår byskola har inte bara en nära kontakt med våra barn utan även med föräldrarna, vilken gör det lättare att ha koll på alla barn.

Visst finns det barn som trivs i den stora skolan med många barn och stora klasser. Men vissa gör det inte och fram till nu har vi haft möjligheten att välja stor skola eller byskola, men snart har vi inte den möjligheten. Då ska den stora skolan passa för alla barn.

Jag vill att våra politiker i stället funderar på om byskolan kanske kan stärka bygdens utveckling? Hur skapar vi utveckling och tillväxt? Om pedagogiken och undervisningen blir lidande på en byskola, är det dags att tänka nytt och använda sig av IT i pedagogiken? Det är dags att sluta bromsa utvecklingen i utbildningen för våra barn! Det är dags att lägga en slant på vår framtid i stället för på kulturhus, bandyarenor och Brotorg.

Margit

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel