Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastbilsrace på Fönebasen: "En kul helg med likasinnade"

Det vrålar från motorer och stora däck, tjock rök stiger mot himlen och några stora lastbilar kastar sig iväg på Fönebasens breda asfaltsbanor. I helgen ordnar Drag Racing Club Ljusdal en tävling för stora lastbilar på basen.

På Fönebasen, eller Färila raceway som DRC Ljusdal kallar basen för under den här typen av arrangemang, pågår under helgen en tävling för ovanligt stora fordon.

– Det är skitkul. Tanken är att du ska kunna ta den lastbil du kör till vardags, komma upp hit och ha en kul helg med likasinnade, säger Anders Nygren, ordförande i DRC Ljusdal.

På kö till start står långtradare, timmerbilar, mindre lastbilar och flera andra typer av större fordon. Tävlingen handlar därför inte om att vara snabbast, förklarar han.

Läs också: Hundratals rollspelare i Föne: "Får kliva in i sin favoritfilm"

– Du kör med ett handikappsystem på tidtagningen. Så här är det den som kör jämnast och är bäst att köra som vinner.

Anders Nygren tycker Fönebasen är en exemplarisk plats att arrangera den här typen av tävlingar på. Han skulle gärna se att den användes mer.

– Det är ett sådant underbart område, så vi vill utnyttja det och utveckla det för motorsporten.

Bakom honom gasar lastbilarna stillastående vid startlinjen. Däcken spinner mot asfalten och det kommer stora moln av svart och vit rök. Anders Nygren hostar frenetiskt då och då under intervjun.

Läs också: Se när Stålfarfar bränner gummi för bygden

– Gummirök i halsen, säger han hest, men verkar ganska nöjd ändå.

– Den svarta röken är miljödiesel. Den vita röken kommer när du värmer däcken för att komma iväg i starten. Då gör du en så kallad "burnout". Det är för att få bättre grepp i asfalten. Här är det väl mest show, men det är uppskattat av publiken och av oss.

DRC Ljusdal körde sitt första lastbilsracing på Fönebasen 2010. Då fanns Andreas Josefsson på plats som besökare. Sedan dess har han inte missat en enda lastbilstävling på området.

– Allt med motorer är roligt, säger han.

Se även: TV: Ovanlig dragracing i Föne

Men han föredrar att titta på när andra tävlar.

– Jag är nog kanske lite för feg för att köra själv.