Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: SPF-Seniorerna Järvsö reste på studieresa 

SPF-seniorerna Järvsö reste på studieresa till Järvsö och Färila den 8 april.

Annons
Läsarbild: Sonja Thunborg.

Det var kallt och blåsigt, men 25 medlemmar åkte med. Första anhalten var Järvsö Industriplast. Alla hälsades välkomna av Lasse Söderlund som startade firman år 2000 och har idag 18 anställda och omsätter ca 28 miljoner kronor. Man förser hela Sverige och stora delar av Europa med olika plastdetaljer. Vi fick känna och se på en del detaljer och de flesta var hårda som järn. Sedan visade Lasse oss runt i de olika lokalerna. De flesta maskinerna sköttes med dataprogram och ljudnivån var inte så hög.

Därefter tog bussen oss upp till Järvzoo, där vi kunde se den nya bebyggelsen. Otroligt mycket har hänt bara på några år. Tiden räckte till för en  resa upp till skidbackens topp för att se på utsikten.

Så blev det dags att åka till Färila, där vi besökte en utställning med bilder från den stora branden sommaren 2018. Vi guidades av Niklas Karlsson, som även visade en del träarbeten som han gjort av den brandskadade veden. Bilderna var tagna av Peter Hoelstad och med text av Bo Tidholm.

Lunchen serverades på Hälsinglands Husmans. Salladsbord, fiskgratäng eller sjömansbiff och kaffe och kaka.

 Vi for rakt över vägen och besökte ExTe. Lina Bylund hälsade oss välkomna.  ExTe bildades 1896 och har 76 anställda och en omsättning på 180 miljoner. I hus 1 huserar ExTe och i hus 2 ”systerbolaget” Trux. ExTe tillverkar timmerbalkar och andra landsvägs-och järnvägsprodukter. Trux tillverkar frontskydd och ljusbågar. Allt för säkerheten. Vi gick in i de olika lokalerna och såg massor av olika maskiner. Många robotar som sågade, svetsade och målade. Både Järvsö Industriplast, ExTe och Trux har bra samarbete med yrkesskolan i Ljusdal.

 Fullproppade med all information åkte vi nöjda hem för att smälta allt.

 

Sonja Thunborg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons