Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: PRO gjorde studiebesök hos Pandrol

Erika Berg, VD hos Pandrol AB tog emot 18 PRO-medlemmar på eftermiddagen den 29 november.

Annons
Från vänster: Lars Johansson, Stig-Ove Lindgren, Erika Berg VD Pandrol AB och Olle Rask.  Läsarbild: Maj-Britt Norlander.

Hon samlade gruppen i möteslokalen samtidigt som hon bjöd på fika informerade hon om företaget. Rosenkvist Rail är numera ett helägt dotterbolag till Pandrol International. Företaget är världsledande inom utveckling och tillverkning av järnvägsmaskiner och utrustning för nybyggnation samt underhåll av järnvägar. Gruppen fick se en film med olika fastlåsningssystem där clipsspännen fästs för att låsa rälsen i slipers. Besökarna fick även ta del av hur slipersbyte och läggning utförs på ett snabbt, effektivt och framför allt säkert sätt.

Företaget köper in detaljer från främst företagen i närområdet och bygger sedan ihop maskinerna i lokalen på Hyggesvägen. Arbetet utförs i små serier och utgår helt ifrån kundernas behov. Företaget åker ofta ut till kunderna runt om i världen för att introducera både maskinerna och arbetet.

I lokalerna fanns tidigare Ryons stora lager och försäljning av sportartiklar. För att produktionen ska fungera har stora investeringar gjorts i ombyggnation inför inflyttning 2015. Nu går det bl a att ta in stora maskiner för påbyggnader i maskinhallen och det finns utrymme kvar för utökad produktion.

Företaget har en omsättning på 50 miljoner och 75 % av tillverkningen går på export. Företaget som startade 1994 har idag 29 anställda i Hudiksvall och kommer att rekrytera ytterligare några personer den närmaste tiden. Det är många hälsingar som arbetar på andra orter inom företaget Pandrol. Erika ser inga problem i att nå målsättningen att minst dubbla produktionen inom några år eftersom företaget har en framstående utvecklingsavdelning och en väl tilltagen och modern verkstad. Företaget styrs bl a av hur statliga beslut tas för ekonomiska satsningar på ny- och ombyggnad av järnvägar både i Sverige och andra länder.

Erika guidade gruppen runt i verkstaden och alla blev imponerade av de stora järnvägsmaskinerna. Efter besöket i tillverkningen återkom medlemmarna till möteslokalen och fick då möjlighet att ställa ytterligare frågor. Erika gav deltagarna svar och passade även på att visa på världskartan var företaget har sina kunder. PRO-medlemmarna hade fått nya kunskaper om ytterligare ett världsföretag som har sitt säte i Hudiksvall.

Maj-Britt Norlander

 

 

 

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons