Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: PRO firade advent i Njurunda kyrka

Söndagen den 2 december, första advent, åkte 35 PRO-medlemmar från Hudiksvall med buss till Njurunda.

Annons
Njurundakyrkan. Läsarbild: Maj-Britt Norlander.

När bussen var på väg ut ur Hudiksvall hälsade reseledaren Ingegerd Nordlund välkommen. När vi såg den vackra rosa-vita Njurundakyrkan på höjden, som ligger som ett landmärke för resenärer längs E4, visste vi att vi strax nått resmålet. Kyrkan har en 150-årig historia och altarskåpet är från slutet av 1400-talet. Kyrkan hör till Sveriges stora landsortskyrkor. Bakom predikstolen finns ett astronomiskt urverk. Efter sista reparationen har kyrkan installerat tio ”levande filter”, en miljöinsats i form av öppna akvarier med växter. Ruinerna från den gamla kyrkan finns bevarade vid Njurundabommen.

Komminister Anette Nordlinder inledde högmässan med att hälsa alla välkomna och efter klockringningen tände hon det första adventsljuset. Kyrkans motettkör tillsammans med två trumpetspelare inledde sitt framträdande med ”I väntan på julen” och sedan sjöng kyrkobesökarna psalmer. Predikan utgick från adventstidens väntan, längtan och hopp samt att göra sig av med alla krav inför julfirandet. Kören flyttade sig upp till läktaren och därifrån fyllde deras stämmor hela kyrkan med lovsånger. Vid avslutningen ackompanjerades kören av pukor när de sjöng ”Dotter Sion” vilket avslutade högmässan i en mäktig stämning. Kollekten gick denna dag till internationellt arbete. 

Efter att Stig Forslin vänt bussen och kört oss ännu en tur blev det stopp hos pensionatet Berggården i Gnarp. Vi välkomnades med glögg och sedan väntade ett rikligt julbord. Medlemmarna lät sig väl smaka av julens goda smörgåsrätter, flera varmrätter och efterrätter. Stämningen och sorlet fyllde hela matsalen och efter kaffet fortsatte bussturen till Huset på Hea. I den nyrenoverade villan hade konstnärerna Lena&Linda Art utställning av stora fina målade konstverk. Mellan tavlorna fanns det hantverk av olika slag att beskåda samt hemgjorda läckerheter. Inga konstaffärer gjordes men en hel del köp av annat inför julen.

Det blev en intressant och trevlig dag.

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons