Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Filmer om hälsingegårdar visades i Strömsbruk

Ser vi all rikedom i Hälsingland? Vilken eftermiddag det åter blev i Strömsbruk hos Johan och Jaye Adlercreutz.

Annons
Johan och Jaye Adlercreutz som möjliggör kulturvärden för oss! Läsarbild: Elsie Bäcklund Sandberg.

Den här gången visades Anders Hansers film, Med Bengan Jansson bland hälsingegårdar, Sveriges senaste världsarv och filmen De första världsarven.

Johan hälsade SKPF avd 50 och VisionVeteranerna varmt välkommen tillbaka. Förväntansfulla tog vi plats i den lilla fina biografen, för att få se och uppleva. Så stort detta är med vårt världsarv!

Det är ju en miljö som anses vara helt unikt i världen och därigenom har det en så stor betydelse för hela mänskligheten.

När vi får se och lyssna till Bengan Jansson som berättar om dessa fantastiska hälsingegårdar med så otroligt vackra interiörer, bevarade och vårdade, så förstår vi att detta givetvis tillhör världsarvet. Ett arv som förpliktar att vårdas och värna om, till kommande generationer.

Så mycket vi fick veta, om konstnärerna, om färgerna och deras tillkomst. Om målningar som överförts från de vackra skåpen till väggarna i de stora rummen.

Mellan de båda filmerna, samlades vi för kaffe och god kaka som Jaye ordnat. Så fint att få samlas innan nästa film, för att gemensamt samtala om det vi upplevt. Vi har ju tillsammans i de båda organisationerna besökt några av dessa hälsingegårdar.

Och när den fantastiske fotografen Anders Hanser ger oss vyer av både gårdarna och över Hälsinglands underbara natur, med bakgrundsmusik av Bengan Jansons dragspel, då är det mäktigt och stort!

 

Elsie Bäcklund Sandberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons