Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Den nya Gnosjöregionen ligger i Arbrå!

Det är hos en svetselev från yrkesutbildande Veldi kompetens i Jönköping, ute på sin allra första praktik och hos det sju man stora problemlösande och svetsande kreativa företaget Weldone i Arbrå, som insikten kommer.

Annons

För i en och samma hangarliknande byggnad inne på gamla Svedala Arbrå, huserar flera metallföretag tillsammans och ger varandra uppdrag och uppbackning, vartefter och hur beställningarna kommer.

– När stordriften försvinner, blir det ett utrymme som kreativa hjärnor vill fylla, förklarar min handledare Stefan Fritz fenomenet jag just vandrar runt i.

Och precis som i Småland och som med själva Gnosjöandans urfader Johan Edvard Hyltén, så är det närheten i småstaden som ger att en ny, fantastisk uppfinning kommer hela vägen fram - från ett huvud i bilen som följt efter en fram till grindarna, till en ny och för så många särskilt småstadskommuner, hett efterlängtad lösning som balkonghissen som i skrivande stund är på väg för att monteras på en hyresfastighet i Sundsvall.

– Ja, säger Christer Qvist, en av de två grundarna till företaget som tar emot passionerade praktikanter: det var när jag var ner till ICA för att handla något som jag märkte att jag var förföljd, och det visade sig vara Olle.

Olle heter Avelin i efternamn och är en social begåvning, som med gott förstånd och vetgiriga öron som hörde en ung flicka, 14 år ungefär, i ett samtal säga ”men varför gör man inte en hiss mellan balkongerna då?” och förstod att ta till vara på den tanken.

För det handlade om hur svårt det är att som åldrande invånare få bo kvar hemma i sin lägenhet, om huset man bor i inte har någon hiss.

Christer känner en klurig konstruktör och satte ihop Olle med denne Lars-Erik Tällberg på Trecad, som genast skapade ritningarna, och som innovationsmyndigheten Vinnova trodde på så pass att man fick en sudd för att utveckla idén vidare – och som nu – i mars 2019 - alltså blir en efterlängtad verklighet i Sundsvall, för allra första gången.

Men, slår det den lilla svetspraktikanten, nu var det inte i det för den här kulturen världsberömda regionen i Småland som allt det här händer, utan i nytt ett centrum för driftighet och modigt, gränslöst problemlösande.

Vänj er, för här kommer det: I Arbråregionen.

Cathrine Palmcrantz, Bollnäs/Jönköping

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons