Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Dellenbygdens Gille i Stockholm 50-årsjubilerade

Stockholmsföreningen Dellenbygdens Gille, firade föreningens 50-årsfest på hotell Tapto i Stockholm den 31 mars i anslutning till årsmötet.

Annons
Damerna i Delsbo dräkter är från vänster till höger: Maria Persson, dotter till en av eldsjälarna bakom vårt Gille, John Persson. Maj-Britt Sving som är föreningens skattmästare och kassör. Karin Pahlfer som ingår i festkommittén för vår

En mycket god buffé avnjöts, samt kaffe och tårta. De som deltog bjöds på diverse galna upptåg och frågesport som satts samman av festkommittén bestående Ulla Norberg Larsson, Ewa Westerberg samt Barbro Persson. Sophie von Martin stod för en mycket uppskattad underhållning i form gitarrspel- och solosång.      

Under jubileumsfesten blev det även tid för tal och reflektioner om tiden som gått sedan Gillets bildande fram till dags dato. Det visades ett bildspel på foton från svunna tider. Björn berättade även för oss andra om sitt intresse för konsten.   

Herrar i Delsbodräkt är Håkan Nyström, valberedare i föreningen, Björn Hedberg, målare och konstnär, samt Lasse Mickelsson, gillets sekreterare - eller

Ewa Westerberg tog även tillfället i akt att hedra sin vän allkonstnären Bror-Erik Bergqvist i Bjuråker i ett kort tal om hans liv och hennes vänskap med familjen.

Under ett av de övriga talen fick både nya och gamla medlemmar även en kort uppdatering av Gillets historia och anledningen till att vi i år firar vårt 50-års jubileum.

Sophie von Matern spelade gitarr och sjöng. Läsarbild: Karin Pahlfer

Gillet bildades nämligen den 26:e mars 1969 i en föreningslokal på Luntmakargatan i Stockholm, av som det beskrivits ”några hurtiga” och till Stockholm utflyttade dellbor. Vid bildandet antog man namnet Delsbo Gille.

De personer som var djupt involverade i bildandet, och de flesta med en barndom i Delsbo var: Nils Persson,”Sjular-Nisse”, Norrväna. Pelle Möller, Smedsbo, Henry Skoglund, Bobygden, Bernt Skoglund, Bobygden, Axel Olsson, Fredriksfors., Jonas Dolving, Norrväna, John Persson, Bobygden, Leif Engström, Stockholm, Margareta Grute född Rosén, Bobygden, Elof Malm, Norrväna.

Sedan starten och som det även står i stadgarna har Gillets rättesnören och måtton genom åren varit;

Att verka för Dellenbygden, genom att främja bygden kulturellt

- Att genom kamratlig samvaro verka för att vidmakthålla och stärka samhörighetskänslan mellan medlemmarna.

Då även ”utsôcknes fôlk” ville vara med i föreningen så utökades ”upptagningsområdet” till att omfatta ”runt Dellarna”. Med anledning av detta, beslutades det år 1987 att anta namnet Dellenbygdens Gille.

För närvarande har Gillet 58 anslutna medlemmar, men ser även med stor iver på att få ansluta fler medlemmar till föreningen.  

Lars Mickelsson, sekreterare Dellenbygdens  Gille, Stockholm 

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons