Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Workshop med konstnär på asylboende resulterade i konstverk

Workshop med konstnären Sahar Burhan på AlftaQurens asylboende resulterade i konstverket Pixelkraft

– Jag fick chansen att träffa nya människor på AlftaQuren. Människor från olika delar av världen, som kommit till Sverige för att få skydd och hjälp av andra människor som har det bättre. Tillsammans skapade vi en dialog om våra olika situationer och ett gemensamt konstverk som jag döpt till Pixelkraft. Så säger konstnären och satirtecknaren Sahar Burhan som på söndagen den 18 december höll en föreläsning – Perspektiv, pixlar och avstånd.

– Syrien har aldrig varit så nära mig som idag och en workshop inom projektet Kulturfika för små och stora, som fått projektmedel från Kulturutveckling Region Gävleborg.

Sahar driver konstgalleriet Kameleont i Norrköping och kom själv till Sverige för 9 år sedan via Libanon från Syrien där hon är uppväxt. Sahar säger att hon får sin inspiration till bilder, som ofta bestående av pixlar, från bilder från Syrien. Filmer och bilder därifrån, som vi ser på Youtube och i sociala medier, är ofta fångade av enkla mobilkameror med dålig bildkvalitet och låg upplösning. Pixlarna, som digitala bilder är uppbyggda av, blir otaliga små beståndsdelar och samtidigt så tydliga att de präglar helhetsbilden.

Över 60 personer kom till Kulturfikat, både vuxna och barn som bor på AlftaQuren, men även vuxna och familjer utifrån. Medan föreläsningen pågick lekte volontärer från Rädda Barnen Ovanåker med barnen i en annan lokal. Sahar föreläste på både arabiska och svenska och hon fick många frågor om hur det fungerade för henne som ny i Sverige och hur det är att arbeta som konstnär och satirtecknare.

Efter föreläsningen fick alla som ville göra en kub av papper och bli fotograferad av Sahar. Fotografierna redigerade hon sedan, under barnens nyfikna blickar. Det färdiga konstverket Pixelkraft består av pixlade bilder av 36 av de som var med under workshopen. Konstverket visar hur bra det fungerar när vi jobbar tillsammans. Mekanisk rörelse alstrar energi, det vill säga pixelkraft. Efter helgerna kommer konstverket att visas på Alfta bibliotek.

– Ibland behöver konstnärer kisa med ögonen för att avlägsna oviktiga detaljer och koncentrera sig på essensen, säger Sahar. Att vara långt ifrån saker hjälper dig ibland att se bättre. I mina tavlor zoomar jag in i bilder för att få djup kunskap. Efter det zoomar jag ut igen, men då är bilden inte längre likadan.

På nästa Kulturfika för små i januari är den snälla clownen Manne inbokad på AlftaQuren!

En kort film från workshopen kan du se här.

Anette Helgesson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel