Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Vladislav Savic föreläste på Senioruniversitetet Hudiksvall

Den 5 februari föreläste Vladislav Savic, journalist, författare och mångårig utrikeskorrespondent för Sveriges Radio, på Senioruniversitetet under rubriken ”Nationalismens framfart – ett nytt 30-tal?”

Idag känns tillvaron osäker. Aldrig tidigare har världen styrts av nattliga tweets. Vi kan inte längre analysera politiken efter den gamla höger-vänster-skalan, menade Savic. Allt mer diskuteras den s k GAL-TAN-skalan, där GAL står för grön, alternativ, libertär (frihetlig) och TAN för traditionell, auktoritär och nationalistisk. Den handlar inte om fördelningspolitik utan mer om värderingar och människors grundläggande inställning till t ex internationalisering, globalisering och mångkultur. Detta är en trend som inte på något sätt är enbart svensk. Svårigheter med regeringsbildningar finns på alla håll och GAL-TAN-skalan finns i stort sett i hela världen.

Även om vi inte kan jämföra dagens politiska rörelser med 30-talet, finns det drag som går igen. Ett exempel är den s k diktatorsmanualen. Savic gav exempel på de metoder som t ex Mussolini, Stalin och Hitler använde för att ta och behålla makten. De gav sig på media, på kulturen, på rättsinstanserna. Erdogan gör idag likadant i Turkiet och man ser samma sak i Polen, Ungern, Saudiarabien, USA med flera, med flera.

Läs också artikel: Från världens konflikter till föreläsning i Hudiksvall – Savic om dagens nationalism: "Något jag själv upplevt"

Vad gör då Trump? Han är mot globalisering och handelsavtal, för nationalism (USA first), mot EU och andra unioner. Han för krig mot islam, påstår att klimatförändringarna är Kinas påhitt och är för kapprustning. En konstant ökning av vapenhandeln har pågått sedan 2004. Mellan 20007-2011 och 2012-2016 ökade världens vapenhandel med 8.4%. Under samma period nästan fördubblades Mellanösterns vapenimport, Indien ökade sin med 46%, Vietnam med över 200%. Trump vill öka den amerikanska försvarsbudgeten med 10 %, vilket motsvarar 87% av Rysslands totala försvarsbudget, och han kräver att USA förnyar och bygger ut sin kärnvapenarsenal.

Hur ser det ut om fem år? Svårt att säga, menade Savic. Populister och extremnationalister är på väg till eller besitter redan makten på många platser idag och i och med detta ändras världsbilden från en dag till en annan. Den största frågan är klimatet. Alla nationalistiska krafter förnekar klimatförändringarna och Trump är den störste förnekaren. Det finns ingen förklaring till detta.

De osäkra framtidsutsikterna till trots, avtackades Savic hjärtligt med varma applåder och en burk lokal honung!

Ing-Marie Bergroth

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel