Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Visstuga i Svedjebo

I lördags inbjöd Anders Sandqvist och Britt-Marie Sving till visstuga och spelträff i Klanggården, Svedjebo. Den första sen bildandet av Norrdellens kulturförening.

Annons

Klanggårdens gammeldags miljö är som gjord för spelträffar.

Cirka 12 spelmän samlades för att framföra gamla visor och shillingtryck. Cittrans spröda ljusa toner blandades med fioler, gitarr och dragspel.

Någon bläddrade i ett gammalt slitet häfte med handskrivna sånger som för länge sen är glömda. En annan framförde några sagor.

Anders sjöng a capella Nicolina, 38 verser utantill. Vi övriga 40 lyssnade andäktigt.

Den vedeldade spisen värmde köket och kammaren. Anders kokade kaffe och bjöd oss, hans två katter smög omkring och kollade läget. Vävstolen stod uppställd i köket i väntan på att få framställa färggranna trasmattor. På väggen hängde gamla kopparmallor som husmor förr i tiden serverade den läckra grynkakan ur.

Anders och Britt-Marie planerar flera liknande visträffar i all enkelhet. Ute vräkte snön ner och försökte släcka marschallerna.

Birgitta Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel