Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Viksjöfors blev mötesplats för EU-möte: "Kolbullar och internationell landsbygdsutveckling på agendan"

I slutet av vecka 38 träffades 24 deltagare från sex EU-länder på kursgården Gläntan i Mållångsta under tre dagar. Alla är aktiva i sina hemländer i ett projekt för landsbygdsutveckling med stöd från EU:s Erasmus-program.

Projektet heter "READ IT - active Citizens in rural areas". Här fick de tillfälle att jämföra problem och lösningar utifrån sina olika hembygder, alltifrån isolerade öar i Grekland till små byar på landbygden i Tyskland, Polen, Frankrike, Nederländerna och så i Gävleborgs län förstås. Det kom att handla om lokala energilösningar, turistiska satsningar, jordbruk, service för äldre, kommunikationer m m.

Alla fick också lite ny kunskap och inspiration från My Fransson från organisationen Hela Sverige ska leva och Yoomi Renström, kommunalråd i Ovanåker och ledamot i EU:s Regionkommitté. En av dagarna gjordes studiebesök till Järvsö, Holmsveden och Stråtjära där man mötte aktiva i lokala utvecklingsgrupper, besökte satsningar med turism och jordbruk.

Ansvarig för projektet i Gävleborg är Europahuset Gävleborg som arbetar med bl a utbytesprojekt inom Europa. De svenska deltagarna kommer senare att få besöka Rhodos och ett mindre samhälle på polska landsbygden, allt för att lära mer och inspireras av andra arbetssätt.

Projektet ska också arbeta fram en form av "manual", en virtuell handbok för processer omkring lokalt utvecklingsarbete. Som avslutning provade deltagarna på att tillsammans göra kolbullar på traditionellt sätt, naturligtvis i samband med en regnskur men det uppskattades mycket ändå. Svenska deltagare var Åsa Åkerlund från Holmsveden och Jinger Bremberg från Stråtjära, aktiva i respektive lokal utvecklingsgrupp och Liza Andersson från vikingagruppen Fafner i Årsunda, Sandviken.

Åke Söderman, projektledare från Europahuset Gävleborg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel