Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Vi tog studenten för 50 år sedan

Sista augusti hade vi som tog studenten 1969 en återträff eftersom det var femtio år sedan vi gick ut gymnasiet eller som man ibland säger ”tog studenten”.

Vi var den första årskull som tog studenten enligt det nya sättet. Tidigare hade det ju varit så att studentexamen hade en skriftlig och en muntlig del. Den muntliga delen genomfördes under själva examensdagen av censorer som ofta var professorer vid något närliggande universitet.

Censorerna kom till Söderhamn och hade förhör med de blivande studenterna och då kunde det hända att några av eleverna blev kuggade och fick vänta ett år med att åter göra ett nytt försök. 1969 var det någon helt nytt och därför fick vår klass under första läsåret beteckningen ”Ng1A” vilket utlästes ”Nya gymnasiet 1A” som en markering att nu var allt nytt.

Andra året delades klassen upp i humanistisk- och samhällsvetenskaplig linje och av de 34 studenterna som då gick ut så kom 15 till återträffen och alla var sig lika utseendemässigt och det blev glatt återseende efter alla år.

Vi träffades på Staffangymnasiet med mingelsnack, tilltugg, kaffe, te och kaka. Satte oss i lärarrummet och kollade fotografier från gymnasietiden och berättade vad som hänt under de år som gått.

Vad blev det av student -69 då? Jo, tre bor utomlands, och kunde inte komma, och fyra bor kvar i Söderhamn. De flesta av de andra är bosatta i Uppsala/Stockholmstrakten. Några av de som inte bor kvar i Söderhamn har sommarstugor här i kommunen, så man har inte helt tappat kontakten med hemorten. Av oss som kom till träffen hade nästan alla arbetat inom offentlig sektor, varav läraryrket var det vanligaste. Kanske detta berodde på att vi hade haft så bra lärare under vår skoltid, vilket gjorde att vi själva valde läraryrket.

Vi gjorde även en rundvandring på skolan men det är så mycket ombyggt och ommöblerat där så när vi var i det som var vårt klassrum första läsåret så kände inte alla igen sig, men vissa kunde berätta var man hade suttit för mer än femtio år sedan. Men när vi kom till aulan med flygeln och läktaren kände dock alla igen sig och kunde berätta minnen därifrån.

Kvällen avslutades med trerätters middag på Best Western SöderH hotell och innan vi slutade för kvällen tyckte vi att det varit så trevligt att träffas så det kom på förslag att vi skulle träffas igen nästa år då Söderhamn fyller 400 år (och vi studenter årgång 1969 fyller 70 år). Är vi är lika pigga och glada då som vi är nu så träffas vi nästa höst.

Vid pennan,

Hans Linde Söderhamn

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel