Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Vi ses igen i Kojbyn

För över 50 år sedan skapade Albert Viksten sitt sista storverk – kojbyn vid Lassekrog. Med obändig kraft såg han till att en skogsarbetarby uppfördes vid Lassekrogs värdshus.

Annons

Albert Viksten möttes inte alltid av förståelse för sin idé. Mot byråkrater och motsträviga avfyrade han den här salvan: ”Det skulle vara genant för ett skogsland som Sverige att möta framtiden utan ett kulturhistoriskt minnesmärke över bostadsförhållandena i skogarna. Mig veterligen finns ingenting i den vägen i vårt skogsland.”

Med de orden hälsade Gertrud Berglund, Albert Viksten Sällskapets ordförande, publiken välkommen till Kojbyn vid Lassekrog. Det var under många år tradition att Färilaveckan invigdes med Lions evenemang ”Kojdag på Lassekrog” och sedan några år har Albert Viksten Sällskapet åter tagit upp evenemanget och avslutar Färilaveckan med ”Vi ses igen i kojbyn.”

Med ett tiotal skogskojor, mitt i skogen, är kojbyn än i dag en inspirerande miljö för att minnas och hedra skogsarbetet och skogsarbetarna.

Vi fick höra kommunens f.d. kommunekolog Jan Hedman berätta om hur naturen, skogen och miljön reagerar vid och efter den stora skogsbranden.

Till eget gitarrkomp sjöng Cajsa Färlin bland annat sin egen tonsättning utav en av Albert Vikstens dikter.

Kommunens kulturpristagare, ”Historier från Hälsingland”, Robert Fors och Viktor Hansson tog oss med i berättelser om både mord och fäbodmystik.

Den självklara maträtten, för skogsarbetaren och dagens publik, var kôlbulle. Man kunde också besöka motorsågsutställningen och titta på fotoutställningen om skogsarbetet. Den utställningen hänger på en av kojväggarna hela sommaren.

Det är egentligen fantastiskt att 50 år efter Albert Vikstens död, samlas och trivs drygt 120 personer i Albert Vikstens kojby – hans kulturhistoriska minnesmärke.

Lennart Thunvall

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel