Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Vandring längs Militärvägen i Forsa

Lördagen den 11 september anordnade Forsa Hembygdsförening och Forsa sockens stora skifteslag en vandring längs den så kallade Militärvägen. Den högst civila grupp som under Mikael Hedströms ledning vandrade från Trossboden i Rolfsta till Sunnanbäck hade för dagen inga planer på att gå ut i strid, vilket däremot kunde vara aktuellt för Hälsinge regemente, som efter Karl XII:s död deltog i Karolinernas dödsmarsch från Norge. 600 soldater från Hälsinge regemente frös ihjäl under marschen hem.

Forsa kompanis trossbod uppfördes omkring 1780 och var samlingsplats för soldater från kringliggande socknar. Det fanns strikta anvisningar för trossbodarnas utformning. Där förvarades all den utrustning som soldaterna behövde i händelse av krig. Trossboden i Rolfsta, Forsa, är den enda i området som finns kvar i oförändrat skick.

Lördagens vandringsgäng gjorde en paus vid gravhögarna i Trogsta för att fylla energidepåerna. Därefter vandrade vi vidare till Sunnanbäck och den fastighet där Hälsinge regemente en gång i tiden gjorde sin första övernattning på väg till regementet i Mohed.

Idag bor Hans Åke Persson i fastigheten. Han kunde berätta att ryssarna vid skövlingen 1721 av Hudiksvall med omnejd lämnat kvar en avbruten värja, som finns kvar som en påminnelse om ryssarnas härjnngar.

Nästa år planeras en vandring längs etapp två, mellan Sunnanbäck och Enångar.

Eva Bergström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel