Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Välbesökt skiddag i Hamra Nationalpark

Hamra nationalpark har växt. Från Sveriges minsta vid invigningen 1909, då 28 hektar, till 1400 hektar vid utvidgningen 2011. Och varje år, under sportlovsveckan, arrangeras en skiddag i nationalparken.

Annons

Det är Länsstyrelsens Naturvårdsenhet, tillsammans med Hamra GoIF, som svarar för arrangemanget och man nyttjar då de stora myrarna. Ett arrangemang som också växt.

Längdskidåkning i kombination med en fantastisk naturupplevelse i kombination med vackert väder. Svårslaget. Det var vad som bjöds när det arrangerades skiddag i Hamra Nationalpark på söndagen som en avslutning på Loosveckan. Och det här arrangemanget växer år från år och arrangörerna beräknar antalet besökare till 150 stycken – av dem var det ett 100-tal som tog tillfället i akt och testade skidspåren över de vida myrarna.

Det fanns tre spårlängder att välja mellan, 3 km, 10 km och 15 km. Och efter skidåkningen så delades det ut diplom till åkarna. Det fanns också möjlighet till fika vid huvudentrén, en av de tre entrépunkterna till nationalparken.

– Vi som jobbar här vill visa upp parken både på sommaren och vintern och nu när vi ser att intresse finns så har vi funderingar på att utöka arrangemanget till nästa år. Det körs ofta hundspann här, men vid annan tidpunkt, nu ska vi försöka göra det samtidigt med skiddagen, säger Anders Berglund från Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Leif Sundell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons