Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Välbesökt kulturarvsdag i Trönö: "Många fornminnen runt Wij fäbodar"

Wij fäbodar i Trönö är en mycket gammal fäbodvall. I dag finns det ett 20-tal fritidshus runt sjöarna och endast fyra gamla fäbodstugor som härstammar från början av 1900-talet.

Hembygdsföreningen anordnade lördagen den 8 september en välbesökt kulturarvsdag på den vackra vallen. Fäbodexperten Kalle Höglund berättade på ett initierat sätt om fäbodar och fäbodlivets historia. Jan-Eric Berger berättade om Wij fäbodar, stugorna som finns där och vallens historia.

Att Wij fäbodar var bebyggt redan under förkristen tid tyder namnet Hofåker på, som är namnet på en åker här. Både namnet Wij och Hof kan härledas från blotplats eller avgudatempel. På fäbodvallen och runt sjöarna finns många fornminnen och gravhögar. Wij fäbodvall har varit en samlingsplats för ungdomen i långa tider, särskilt under midsommarhelgerna och de populära festerna på 1950- och 60-talet.

Jan-Eric Berger visade också upp några gama saker som man hittat på vallen, bland annat två stenåldersyxor, ett s.k. tjuthorn från 1810, där många fäbodpigor ristat in sina bomärken samt ett gammalt jägarhorn.

Efter föreläsningarna besöktes några av fäbodstugorna. Hembygdsföreningens ordförande Birgit Lundgren, hade gjort en trevlig naturstig med lokala fäbodfrågor.

De båda medverkande avtackades med lokalproducerade naturprodukter. De var en intressant och härlig septemberdag. Engagemanget var stort och många ställde frågor.

Barbro Berger

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel