Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Välbesökt invigning av fotoutställning på Västansjövallen

Söndagen den 14 juli invigdes ”Konstutställning på längden” med fotografier av spelmän i Nordanstig tagna av fotografen Micke Andersson, Hudiksvall.

Annons

Tolv fotografier av nu levande spelmän visas utomhus på tre fäbodvallar längs Vallstigen mellan Hassela och Norrfjärden. Flera av spelmännen närvarade på vernissagen, en var Jesse Ljung:

– Det här känns roligt och är bra för Nordanstig, säger Jesse Ljung. Det är ett nytänk som jag inte har sett någon annanstans tidigare.

Musiken var viktig i fäbodkulturen. Get- och kolockar användes för att locka djuren, lurlåtar spelades för att prata med varandra mellan fäbodvallarna och vallvisor sjöngs. När det var fest på lördagarna fanns spelmännen på plats med sina fioler.

Janina Stoor von Wachenfeldt är projektledare för utställningen som hon menar är ett annorlunda sätt att uppmärksamma fäbodkulturen och kopplingen till den folkmusik som spelas än idag.

– Vi måste prata om de spelmän som lever nu. Hitta nuet som möter dåtiden, säger Janina Stoor von Wachenfeldt.

I invigningstalet berättade Thomas von Wachenfeldt, riksspelman från Bergsjö, om fäbodarnas roll för folkmusiken och folkmusikens rötter i Norden. Bara i Nordanstig finns det idag 5000–6000 låtar nedtecknade och fler upptäcks hela tiden. I slutet av 2020 kommer en notbok att ges ut med ungefär 200 låtar av samtida spelmän med koppling till Nordanstigs kommun.

Innan bandet klipptes spelade Thomas von Wachenfeldt en vallåt från Gnarp efter Velans Anna. Sedan spelade han tillsammans med Erik Henriksson och Jesse Ljung ”Trollens brudmarsch” av Pelle Schenell från Gnarp. Efter det bjöds besökarna på svagdricka, hällbröd och färskost.

Intill varje fotografi som visas i utställningen finns en presentation av spelmannen och hans eller hennes musikaliska resa fram till nu, och variationen är stor. Några är skolade musiker, andra självlärda, men det de har gemensamt är att de både bevarar och utvecklar folkmusiken.

Utställningen är en del av projektet Nordanstigs turism och visas under perioden 14 juli–30 september. Fotografierna finns på Västansjövallen, Nybovallen och Åsvallen.

– Vi hoppas att många besökare hittar hit, säger Janina Stoor von Wachenfeldt.

Cilla Larsdotter

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel