Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Utflykt till Nianfors med Bifrostorden

Lördagen den 1 juni avslutade loge 30 Torgrim Hudiksvall vårens evenemang 2019 med utflykt till Nianfors, en före detta bruksort vid Nianån med anor från 1600 talet.

Annons

Samhället Nianfors finns ännu kvar rikt på minnen från bruksepoken men också från de som kallades svedjefinnar och var de första fasta bosättarna i området.

Traditionsenligt så avslutar och börjar Bifrostordens Nordligaste fäste, loge 30 Torgrim varje termin med ett lättsammare inslag av klubbkaraktär där även gäster inbjuds i gemenskapen, alltid med ett program som harmonierar med ordens syfte och mål, att berika medlemmarnas vardag.

Drygt timmen långt blev föredraget som Karl-Gunnar Karlsson föreningens ”Nianfors naturligtvis” allkunnige berättare om ortens uppgång och så småningom stagnation men dock inte på fall för ännu spirar verksamhet och idéer i den ursprungliga bruks och svedjebygden.

Tjugosju personer var vi som bänkade oss i klubbstugan, en gång i tiden byns skola, ivrigt väntande på kolbullar med fläsk och lingonsylt, annat fanns också med de flesta föredrog den maträtt som med säkerhet serverats vid de otal kolmilor som traktens granskog bidragit till brukets smältverk och ässjor.

En gråmulen dag utomhus men inne var stämningen god, det kan man avläsa av sorlet, backandet på en kolbulle ytterligare och sedan kaffe med dopp.

Vår nestor Kurt-Axel Lindström tillika lotterigeneral tog tillfället i akt att förstärka logen kassa, guldsmeden som alltid varit försäljare krängde lotterna utan problem.

Sören Molander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel